Българи с по-високи финансови възможности купуват скъпи къщи в хубавите курорти по Средиземноморското крайбрежие на Южна Европа и през лятото ги дават под наем. Това смята Весела Илиева, собственик на една от посредническите агенции, специализирана в сферата на луксозните имоти.

Тя уточни, че основно тези къщи от високия сегмент се купуват от българи в Гърция или по фреската Ривиера. „Подобни

инвестиции има и в известните зимни курорти във Австрия,


Швейцария и Франция, като къщите се дават под наем в разгара на сезона и имат печалба“, поясни тя. Илиева каза още, че в момента у нас много трудно може да се наеме хубава апартамент или къща за срок от от един до няколко месеца. Причината е в стремежа на собствениците им да ги предлагат през платформите карткосрочно или минимум за година. „Немалко чужденци идват в България и търсят луксозна квартира или къща например за 4 месеца, защото за този срок през Airbnb им неизгодно да наемат жилище. В повечето от другите страни от Европа подобен проблем не съществува. У нас през лятото е много трудно да се наеме хубав имот за 2 или 3 месеца“, добавя тя.

Относно интереса на най-състоятелните нашенци към покупки на много скъпи имоти зад граница Илиева уточни, че от началото на годината такива сделки са били едва десетина.

Анализите от началото на 2019-та


сочат стабилизиране на българския пазар на луксозни имоти


след еуфоричните предишни 2 години. Според данните максималната отстъпка от офертната цена за сделки в сегмента е 12%, а минималната - 5 на сто.

„Купувачите вече отделят много повече време за решението си да купят даден имоти и правят доста повече огледи. Едновременно с това има ръст от 30% на обажданията по обяви за недвижимости от сегмента. Традиционно най-много сделки с луксозни имоти в София се правят в района на Докторски паметник, както и в „Лозенец““, добавя Илиева.

Друга тенденция от началото на годината е и нарастващото предлагане на новопостроени луксозни имоти. През миналата година инвеститорите в тези проекти са се надявали да доста високи цени, като те дори са били близки до тези за реализирани сделки с уникални жилища в сегмента.

От началото на годината най-високата цена на сделка от 4,5 млн. евро за резиденция в полите на Витоша. Обичайният бюджет на купувачите на луксозните имоти у нас е от 450 хил. до 800 хил. евро. Само при 10-15% от сделките в сегмента купувачите прибягват до ипотечен кредит. Според брокери уникалните имоти от сегмента обикновено се обявяват за продажба при възход на цените, при спад - обявите за тях изчезват.

Крийс Дийц, от голяма западна мрежа за продажба на имоти в цял свят прогнозира, че в следващото десетилетие голяма част от покупките на недвижимости ще се прави с инвестиции от Азиатско-Тихоокеанския район и посъветва българските брокери да са готови за това.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Сделките през декември в София най-много от кризата насам

В София между октомври и декември миналата година са били сключени 9587 сделки с имоти, което е ръст с 5,2% спрямо същия период на предходната година. Това е и най-големият брой сделки в столицата през четвъртото тримесечие от кризата през 2008 г. насам. Общо през 2019 г. в столицата са сключени близо 30 хил. сделки с имоти, като броят им е по-висок с 5,4% спрямо 2018 г., сочат данни на Агенцията по вписванията, цитирани от Investor.bg.

Германци и холандци най-активни на имотния ни пазар

Германци, холандци, украинци и латвийци са най-активни на имотния ни пазар, показват предварителните данни на Българската народна банка (БНБ) за периода от началото на миналата година до края на ноември.