Наши и френски инспектори обсъдиха имуществото и почтеността на магистратите

Наши и френски инспектори обсъдиха имуществото и почтеността на магистратите

Проверките на декларациите за имущество и конфликт на интереси, които съдиите, прокурорите и следователите подават в Инспектората към ВСС, както и проверките за почтеност на магистратите, обсъдиха български и френски инспектори, съобщиха от ИВСС.

На тридневно работно посещение у нас по покана на ИВСС е делегация на Главния съдебен инспекторат на Франция - главния инспектор Беатрис дел Волго, ръководител на отдел „Административно разследване и професионална етика”, и съдебните инспектори Делфин Агоге и Тиери Питоа-Етиен от службата по международна дейност.

Главният инспектор Теодора Точкова представи правомощията на Инспектората към ВСС като разясни различните видове проверки, които институцията извършва.

По време на срещата са откроиха както приликите, така и разликите в дейността на двата съдебни инспектората. Тъй като във Франция магистратите не подават имуществени декларации, Главният съдебен инспекторат там ги проверява само за конфликт на интереси. Процедурите не се извършват по конкретни правила, институцията има свобода на дейността си и решава как да действа при всеки конкретен случай.

 

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.