„Защо не ми работи банковата карта?“. С такъв въпрос се е обърнал нашенец към външното министерство, когато отишъл да зарежда на бензиностанция в чужбина. Случаят попада в графата с нетипичните питания, които българи са отправяли към ситуационния център на ведомството, където обикновено се търси помощ при кризисни ситуации, бедствено положение или сложни казуси при пътуване зад граница, установи проверка на „Монитор“.

За разлика от британците, които се отличават с далеч по-нестандартни питания (виж карето), българите все пак донякъде са прагматици. Освен типични разяснения, свързани с изгубен паспорт например обаче има и оплаквания за липсата роуминг, както и въпроси от рода: „Какъв е роуминг за плана ми?“ и „Защо не мога да набирам международно?“.

Самият кризисен център играе ролята на координационен. Не винаги обаче гражданите разбират същността на работата му. Така в отговор на питане към МВнР вместо към мобилния оператор

„Защо нямам интернет?“

дежурните често съветвали нашенците да се обърнат към съответния телеком. Понякога обаче следвало абсурдното второ питане: „Ами кой е моят оператор?“.

От външното министерство си обясняват донякъде това объркване с SMS-те, които всеки гражданин получава при всяка смяна на мрежата и напускане на страната със спешни телефони, на които може да потърси съдействие.

Въпреки че ведомството, а и самите консулски служби поддържат подробна информация за всяка една страна, не липсват и въпроси за визовия режим, за валутата и възможностите за обмяна, както и опциите за работа и лечение там. От МВнР признават също така, че

не винаги гражданите спазват добрия тон

и се държат с дежурните с нужното уважение.

Всъщност през 2018 година броят на сигналите, които са постъпили в центъра, е близо 9000. Той е с над 3225 повече в сравнение с предходната година, като през 2017 година е бил близо 5400. Това увеличение се дължало на сигналите, подадени по телефон, като очевидно положително въздействие оказали именно SMS-те, които външното министерство праща при екскурзия зад граница. Близо три пъти са скочили и сигналите до горещите телефони. През 2017 година те са били малко над 2400, докато през миналата година са достигнали 6727, което представлява разлика от над 4300. За сметка на това се отчита спад при сигналите по имейл и факс, като първите са се свили почти двойно, сочи справка, предоставена от ведомството на „Монитор“.

Иначе всеки може да се регистрира на сайта на МВнР според дестинацията, до която пътува и да се подсигури с по-лесна връзка при евентуално възникване на кризисна ситуация. Тази мярка обаче се оказва не много популярна. През 2018 година регистрация са си направили под 1500 нашенци, а година по-рано техният брой е бил близо 2000.

Най-честите дестинации

за които се прави такава регистрация, са Турция, следвана от Индонезия, Украйна и Тайланд. Така общо 92 души са съобщили на Външно, че заминават на екскурзия до южната ни съседка, а 67 че ще пътуват до екзотичната Индонезия. За Украйна това направили 62 българи, а за Тайланд - 54.

Най-честите проблеми, за които се търсело съдействие от посолствата и консулствата ни били свързани с изгубени или повредени паспорти и заверка на документи за гражданско състояние, каквито са брачните свидетелства и тези за съдимост. Зачестявали и случаите с потърсено съдействие след

противоречия с работодатели

свързани например със забавено плащане или неплащане на заплати, лоши хигиенни условия за труд и почивка. Немалък брой граждани искали информация и за свои близки в неизвестност. Когато издирваните лица са извършили престъпление, консулите търсели контакт със следствените органи и посещавали арестите, като съдействали и за намиране на адвокат. Имало и случаи с търсене на помощ от безпризорни лица, които нямат нужните средства за издръжка или за билет до дома. Сред тях често имало и хора, които са жертви на трафик или пък са склонявани към просия. Консулските служби били търсени и при внезапни здравословни проблеми и приемане на нашенци в болница.

В процес на подготовка пък е

мобилното приложение

което подготвя ведомството, за да могат гражданите по-лесно да сигнализират за проблем и да пращат своите координати например при бедствие. Изработена била пътна карта, която в момента е пратена за съгласуване към Норвежкия финансов механизъм, по който ще се финансира проектът.


Британците към Форин офис:

Има ли вампири в Полша?

„Има ли вампири в Полша?“. Подобни въпроси са задавали британци на консулските служби към Министерството на външните работи на Острова.

През 2018 година британските мисии зад граница са получили над 330 000 обаждания с молба за помощ. Дипломатите от Форин офис са помогнали на над 3400 души, попаднали в болници и на 4900, които са били арестувани. Но освен за типични проблеми при пътуване, имало и доста екзотични питания. Така например британец в Холандия звъннал в посолството след като гледал „Смело сърце“ и задавал въпроси за филма. Друг пък звънял в консулството в Канарските острови с искане да се окаже натиск върху администрацията на хотела. Трети пък се интересувал дали в Полша има вампири. Поводът бил запознанството му в интернет с жена, която го попитала за кръвната му група още преди първата среща. Негов сънародник в Италия от своя страна искал от посолството помощ за организиране на сватбата му, да му препоръчат цветар и евентуално да му уредят среща с папата. В консулството в Буенос Айрес пък получили обаждане от мъж, който искал списък на жените в Аржентина, сред които да си избере евентуална половинка. В мисията в Ню Делхи също получили интересно обаждане от кралски поданик, който попитал кога отварят заради слух, че ще продават вегетарианска наденица.

По темата: МВнР въпроси
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Дезинфекцираха с нанопрепарат Медицински университет в Пловдив

Дръжки на врати, компютри, санитарните възли, работни плотове, седалки и често докосвани повърхности в сградата на Ректората на Медицински университет в Пловдив бяха хигиенизирани с двукомпонентен течен дезинфектант за дълготрайна защита от вируси, микроби и бактерии.

Безпрецедентно: Без върба за Цветница, ползваме миналогодишния Благодатен огън

Църквата раздава маски за Великден (ОБЗОР)

Безпрецедентно: Без върба за Цветница, ползваме миналогодишния Благодатен огън

  • Борисов: Ще покрием загубите от продажба на свещи

  • Тестовете показаха – далеч сме от стадния имунитет

Засипаха с цветя медиците от „Пирогов”

Дарители засипаха с цветя медиците от „Пирогов”, съобщиха от лечебното заведение. Те получила дарение от букети, както и от саксийни видове от Асоциацията на производителите на декоративни растения в България. Благородната инициатива е по повод предстоящите празници Цветница и Великден и част от кампанията #останиВкъщиЗасадиЦвете и #ЗасадиДървоСпасиЗемята".