Нашенци дават по €100 000 за сафари

Нашенци дават по €100 000 за сафари

Начинаещите започват с турове за антилопи, най-често ходят в Намибия и Южна Африка

Българи с високи финансови възможности дават по 100 хил. евро за ловен тур в Африка, разказа за „Монитор“ собственик на туристическа фирма, организиращ такива специализирани пътувания до страните от Черния континент.

В последните години се наблюдава раздвижване на интереса към лова в Африка, който е много специфичен, обяснява той. Според него една от причините е, че ловът и в България

вече не е евтино хоби и става все по-скъп

Затова и хората, можещи да дават такива пари, пък предпочитат да отидат на места и за дивеч, каквито нямаме в нашата страна.

„В Африка ценово най-достъпни дестинации за сафари са Намибия и Южна Африка. Ловът на антилопи е най-разпространен и евтин. Нататък по ценовата листа идват по-специфичните животни и т. нар. голяма петорка - лъв, бивол, слон, леопард хипопотам или носорог. Доста нашенци с финансови възможности ходят на такъв лов. Сумарно ловът й излиза над 100 хил. евро“, уточнява бизнесменът

Най-евтината такса за отстрел на дивеч в Африка е

150 евро за антилопа или прасе

което е поносимо, защото у нас те вече я доближават и даже на места я надхвърлят. По думите му по-достъпните оферти са за 7-дневни турове, които струват по 1260 евро, като цената включва настаняване, храна, нощувки и транспорта на място, предварителна обработка на трофеите. Самолетният билет и таксата за отстреляните животни обаче се плащат отделно.

Според нашенеца, в известна степен Намибия е по-предпочитана, защото няма големи температурни разлики. В зависимост от района на лова в Южна Африка обаче през зимата температурата може да варира от -15 до +35 градуса.

В още много страни се организират сафари - Замбия, Мозамбик, Танзания, Зимбабве. Те обаче са

по-скъпи и се ходи на лов за по-специфични видове

животни и за трофеите се плащат много по-високи такси. Мозамбик се слави с най-ценните си биволи, Замбия - с лъвовете, в Зимбабве - със слоновете. Тези дестинации обаче са за опитни ловци, които знаят какво искат и къде да го търсят. За начинаещите се препоръчва да започнат с лов на антилопи, добавя туристическият експерт.

Той обясни още, че българи ходят на ловен туризъм и в Европа. Там търсят типично нашата гонка за лова на дива свиня у нас. Малко държави обаче организират подобни неща. Това са Румъния, Македония, Чехия, Унгария - избирателно. В Австрия ловът на гонка е само веднъж в годината. В Германия пък не се прилага, освен на територията на частно стопанство с точна територия и собственост. Там няма наети ловни територии, обяснява бизнесменът.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.