0

Т алантливата оперна певица-сопран Марена Балинова-Райхл, родом от гр.Ракитово, и съпругът й проф.Петър Райхл, германец по произход, ще изнесат благотворителен концерт в историческата средновековна църква“ Свети Димитър“ в пазарджишкото село Паталеница.

Талантливата оперна певица-сопран Марена Балинова-Райхл, родом от гр.Ракитово, и съпругът й проф.Петър Райхл, германец по произход, ще изнесат благотворителен концерт в историческата средновековна църква“ Свети Димитър“ в пазарджишкото село Паталеница.

Проявата е навръх Димитровден от 18 ч. в храма, датиран от XII-ти век и средствата от концерта ще отидат за възстановяването му. Ще прозвучат творби от Бах, Хендел, Дюбол, Моцарт, Росини, Верди, Хаджиев, Рахманинов, Качини, Брамс и др. Концертът се организира от Дамски клуб“ Бизнес на високи токчета“, в който членува г-жа Марена Балинова-Райхл.

Двамата със съпруга й живеят във Виена, където Марена Балинова се установява преди 24 години след спечелен международен конкурс  на „ Варненско лято“. В австрийската столица амбициозната българка учи във Виенската музикална академия и Виенската консерватория, както и майсторски класове в Милано, Торино, Залцбург, в Швейцария и др., а съпругът й е професор по информатика във Виенския университет. И той се е посветил на музиката и на предстоящия благотворителен концерт в църквата в Паталеница ще я съпровожда на пиано.

Пред“Монитор“ Марена Балинова- Райхл сподели, че преди време посетили средновековния храм в селото и останала изумена, когато усетила особената енергия вътре. „ Започнах да се моля, когато ме заля бяла светлина в десния ъгъл на църквата. Същото се случи и когато се молих пред светеца-от ръката му ме заля същата бяла светлина и съвсем спонтанно реших да направя нещо, за да помогна за възстановяването на храма“, допълни тя.

Марена има желание да направи същия концерт и в църквата „ Света Великомъченица Петка“ в родния си град Ракитово, където в момента живее сестра й, местната художничка Дора Балинова. Марена изнася концерти по цял свят, като последното й участие е било на 4 септември т.г. в концерт пред носители на Нобелова награда. Пяла е в благотворителни концерти, със средствата от които са построени болница в Сараево и болница и училище в Етиопия и много други.