0

Б ългарската Вила Мелник влезе в топ 50 най-добри изби в света за 2020 година. Тази сензационна новина съобщи „Дейли Мейл“. Тя заема 39-та позиция сред „50-те най-добри винени дестинации в света,“ а престижната класация е обявена на 13 юли онлайн, на живо от Сонома Валей, Калифорния.

Българската Вила Мелник влезе в топ 50 най-добри изби в света за 2020 година. Тази сензационна новина съобщи „Дейли Мейл“. Тя заема 39-та позиция сред „50-те най-добри винени дестинации в света,“ а престижната класация е обявена на 13 юли онлайн, на живо от Сонома Валей, Калифорния.

Класацията World’s Best Vineyards се изготвя от World’s Best Vineyards Academy. Това е общество от над 500 експерта в сферата на виното и винения туризъм от всички краища на света. Номинациите и гласуването са тайни до самото им обявяване.

Неочаквано

Сензационното признание сварва напълно неподготвени собствениците на избата Никола и Любка Зикатанови. Все още се чудим кой ни е предложил, разказа тя пред „Телеграф“. Вероятно някой от експертите е минавал при нас на дегустация, друго обяснение няма, допълни Любка. Зикатанова разказа, че всеки винен експерт може да номинирана една изба от родината си и две от други страни. Семейството е разговаряло с българския експерт, участвала в гласуването, но той казал, че неговото предложение е било за други техни колеги.

Дестинация

 Ние сме убедени, че най-голяма заслуга за влизането ни в 50 –те най-добри изби на планетата е нашето гостоприемство, казват семейство Зикатанови. В момента всичките им колеги от района на Мелник ги поздравяват. Там избите работят задружно, така че да направят Мелник винена дестинация, изтъква Любка Зикатанова. Тези, които имат ресторанти, са включили във винената си листа марките на колегите от района.

Празници

Вила Мелник организира често празници за гостите си, един от които е посрещане на Джулай морнинг. Тази година на поляната на хълма пред вилата е имало 60 опънати палатки на хора, дошли да посрещнат юли със семейството. В лозята на почит са местните сортове Широка Мелнишка, Мелник 55 и Сандански Мискет, които се оказват и най-издръжливи на климатичните промени.