Наша фирма доби синтетичен нефт от въглищата на Марица изток

Наша фирма доби синтетичен нефт от въглищата на Марица изток

Първи количества синтетичен нефт от източномаришките лигнитни въглища е  добила по разработен от проф. Жеко Ганев метод  старозагорската компания „Елфи Тех“.

Ученият, който няколко десетилетия се занимава с екопроблемите, демонстрира продукта си на среща-разговор по темата „Проблеми и предизвикателства пред електроенергетиката в България. Място и роля на минно-енергийния комплекс „Марица изток” за гарантиране на енергийната и национална сигурност на България” .

По думите на проф. Ганев новият продукт отваря огромни възможности за запазване  на изпадналата в тежки финансови проблеми държавна ТЕЦ, която плаща огромни суми за закупуване на въглеродни квоти.

Чрез инсталацията на „Елфи Тех“ проблемите с декарбонизацията на димните газове се решават по три начина: чрез  превръщане на въглищата в горим газ метан; чрез превръщането на въглеродния диоксид в стоки за бита и добив на синтетичен нефт, който е основна суровина за създаване на горива.

Проф. Жеко Ганев  е категоричен , че става дума за нова, революционна по своята същност технология, която може да бъде използвана за изграждане на промишлена инсталация в държавната централа. Това предложение е било направено в началото на годината на ръководството. Преговорите били в изключително напреднал етап , вече имало заявен определен интерес към реализацията му от страна на министерството на енергетиката.

Прототипът на родната инсталация е вече изпробван в няколко въгледобивни мини във Франция, уточни ученият.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.