Българската биолютеница е сред фаворитите на жителите на баварската столица Мюнхен и техните сънародници, живеещи у нас. Това каза за „Монитор“ производител на продукта от Града под тепетата.

В сряда фермери от цяла България

се събраха на биопазар пред земеделското министерство

за да представят своята продукция.
На въпрос дали германците харесват любимите закуска, обяд и вечеря на нашенци, фермерите обясниха, че 90-95% от опиталите продукта, без значение дали са от Мюнхен или живеят другаде, са си закупили по няколко бурканчета. Като основна причина за това беше посочено, че те в детството си не са захранени с чушки и домати, расли под слънчевите лъчи, каквито използват за направата на въпросната продукция. За разлика от представителите на най-богатата германска провинция гърците се споменават като по-претенциозни купувачи.

Сред останалите предложения на пазара бяха и продуктите от телешко месо. На щанда посреща взелата участие в четвъртия сезон на „Фермата“ Христина Харалампиева, която представя продукцията на единствената биосертифицирана кланица у нас. Интересното в случая е, че

техните крави не се доят, а цялото мляко остава за телетата,

което прави месото им по-крехко. На щанда се предлагаше и деликатесът от едно време - бахур за 4 лв./бр. „Той предизвиква голям интерес от страна на купувачите заради своя нетрадиционен и почти забравен вкус от детството на село. Освен това е изключително труден за приготвяне в домашни условия. Друга вкуснотия, която предлагат, е телешкият пастет - намазан върху филия е фаворит на малчуганите“, коментира Харалампиева.
Немалък интерес сред посетителите на биопазара имаше и за различните видове конфитюри и плодови вина. Най-продаваните сред тях бяха сладкото от лютиви чушки - зелени или червени, и шипковият мармалад. Бурканчето от нестандартният сладко-лютив десерт се търгува по 7.50 лв., за бурканче от 240 грама.

„Парите трябва да ги харчат

не за доктори и по аптеки, а за хубави продукти

основно биологично сертифицирани“, призова купувачите на пазара Ели Илиева от Българска асоциация „Биопродукти“. „Смокиненото вино спечели награда на миналогодишните Дионисиеви празници на виното в Царево“, обясни тя.

Идеалното допълнение към вината може да бъдат биомакароните от царевично брашно с шафран или гъби шийтаке. Цената им е по 3.50 лв. за пакет от 0.250 г.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Украйна забрани износа на елда

Министерството на селското стопанство на Украйна забрани износа на елда (гречка), съобщиха световните агенции. Мярката е със срок на действие до 1 юли е целта е защитата на вътрешния пазар.

Цените на храните с рязък спад заради COVID-19

Световните цени на храните рязко се понижиха през март заради спада в търсенето, причинен от COVID-19 и ниските цени на горивата, предаде Агенцията по храните и агрикултурите на ООН (FAO). 

Училищните схеми в ЕС получават 250 млн. евро

Европейската комисия одобри бюджет за училищните схеми в  Европейския съюз (ЕС)  в размер на 250 млн. евро. 105 млн. евро отиват за осигуряване на плодове и зеленчуци за учениците, останалите – за мляко и млечни продукти, съобщиха от пресцентъра на Европейската комисия (EК).