Наш капитан алармира за неизплатени заплати на екипажа

Наш капитан алармира за неизплатени заплати на екипажа

Български и чужди моряци са оставени с месеци без изплатени трудови възнаграждения, алармира к.д.п. Светлозар Собаджиев от борда на плаващия под негово командване и панамски флаг бълкер Eleen Armonia (IMO: 9407495).

„Корабът няма да мръдне и метър, докато не си получим заплатите до 31 януари. Предстои да сигнализираме администрацията в Панама за тази подигравка с нас, ще арестуваме всички кораби на компанията“, закани се кап. Собаджиев, цитиран от Maritime.bg.

Според справка в система Equasis корабът е собственост на OCM Maritime Dream LLC и се менажира от базираната в София „Метеор Мениджмънт България“. По думите на капитана, положението е такова и на останалите кораби на компаниите от групата.

Кап. Собаджиев обясни, че на борда има 5 български моряци, които от няколко месеца не са получавали възнаграждения, а останалият екипаж е смесен, но и те не са получавали заплати. По думите му, вероятно има хора на борда, които чакат своите възнаграждения от август м.г. насам.

„Изплатени до декември са единствено възнагражденията на фитера и кадета на борда“, заяви още кап. Собаджиев. Лично той очаква заплатите си за ноември, декември и януари. Подобно е положението и с останалите български моряци.

„Ще отговорим с точни данни и цифри, които показват, че нещата не са такива, каквито се представят“, коментират пестеливо от българската компания.

Името на к.д.п. Светлозар Собаджиев  нашумя, след като на 28 март, 2011 г. на борда на контейнеровоза Maas Trader, плаващ под негово командване, бяха открити 169 кг. кокаин. Целият екипаж бе задържан, а след това освободен, а единствено капитанът остана зад решетките, като повече от година срещу него нямаше повдигнато обвинение.

След това бе осъден на 120 месеца затвор, от които близо 4 години изтърпя зад решетките при ужасни условия  в Панама. Екстрадиран у нас, Варненският окръжен съд реши да го освободи предсрочно. При излизането си от местния затвор, кап. Собаджиев бе категоричен, че отново ще продължи да плава по световните океани и морета.   

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.