Учени предупредиха: Топим се с 1,5 млн. до 2040-а (ОБНОВЕНА)

Учени предупредиха: Топим се с 1,5 млн. до 2040-а (ОБНОВЕНА)

Емиграцията изяждала най-много от населението ни

Населението на България може да намалее до 5,8 милиона души до 2040 година, ако не се вземат мерки в борбата с демографската криза. Това е само единият от трите възможни сценария за развитието на нацията ни, който бе представен от директора на Института за изследване на човека и населението на БАН проф. д-р Антоанета Христова. В случай, че се сбъдне тази най-неблагоприятна прогноза, населението на страната ни би се стопило на практика с около 1,5 милиона, тъй като според последното преброяване от 2011 година то наброява 7 364 570 души.

За разлика от инерционния, при умерения вариант пък сме щели да наброяваме 6,520 милиона, а при най-оптимистичния, който според учените е доста нереалистичен-6,750 милиона души. Последният обаче предвиждал прилагане на всички възможни мерки за преодоляване на демографската криза. „Броят на населението ще намалява, но това не е новина. Въпросът е какво се прави срещу тези процеси. Най-лошият вариант е към 2040 година да сме малко под 6 милиона, но за изчезване на България не можем, а и не трябва да говорим", съобщи още проф. д-р Христова, която заедно с колегите си от БАН направила прочуване на актуалната ситуация в страната по поръчка на МС.

Според експертите сравнително ниската раждаемост не е основен фактор за демографския проблем, за разлика от миграционния процес, при който хората напускат страната. В тази връзка учените, които откроиха на този фон ниското равнище на заетост на места, както и нежеланието за полагане на труд и необразоваността, предлагат насърчаване във връзка с работните места. За целта, по думите им, трябвало да се подобри комуникацията между държавата и общините, както и да се инвестират в тях например постъпленията от ДДС и корпоративния данък. В края на 20 век се установява, че има изтичане на работна ръка от България, а в днешни дни цели семейства емигрират в чужбина, обобщиха учените от БАН.

В същото време по отношение на раждаемостта участниците в проучването заявили, че биха желали държавата да осигури безплатни учебници, лекарства, храна в училище и извън класен спорт. На въпроса "Какви мерки ще ви накарат да имате още едно дете?" хората масово отговорили, че ключови фактори за това са детските надбавки и приема в ясли и детски градини. Експертите от своя страна предлагат за отглеждането на децата до 7 години, които не са в забавачка, да се плаща на родителите, както и да се лицензира детегледачеството, да се преосмислят платеният и неплатеният отпуск.

Междувременно Mond Diplomatic излезе с анализ, според който безпрецедентна демографска катастрофа е ударила страните от Източна Европа след рухването на комунистическата система. В нея също се предупреждава, че населението на България може да намалее до 5,8 милиона души през следващите 11 години, ако не се вземат спешни мерки. В резултат на новото "преселване на народите" човешките загуби в Източна Европа се оказаха по-големи, отколкото в резултат на двете световни войни, посочва изданието. И допълва, че през последните 30 години 14% от населението на Румъния е напуснало страната, 16,9% - Молдова, 18% - Украйна, 19,9% - Босна, 20,8% - България и Литва, и 25,3% - Латвия. Медията цитира и данни на ООН, според които десетте най-застрашени от демографската криза страни в Света са именно в Източна Европа. Ставало дума за България, Румъния, Полша, Унгария, Балтийските републики и бивша Югославия, както и Молдова и Украйна. Според прогнозите до 2050 година населението на тези страни щяло да се стопи с още 15-23%. Като основна причина за ситуацията в региона пък се посочва съчетанието на три фактора-ниска раждаемост, висока смъртност и масова емиграция. Основният удар по демографията обаче идва от изтичането на най-младата, активна и квалифицирана група от населението, потвърждава тезата на учените от БАН изданието.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.