По-горещият климат означава по-гладни насекоми, които ще изяждат милиони тонове посеви. Това предупреждават учени от Университета на щата Вашингтон в изследване, публикувано в научното списание "Сайънс".

Според учените универсална физиологична характеристика на насекомите е, че когато е по-топло, те похапват повечко. Освен това в умерените райони повишаването на температурите води до бързото въпроизвеждане на насекомите. Резултатът от глобалното затопляне ще бъде, че ще има повече насекоми, които ще ядат повече, обобщава Къртис Дойч, един от авторите на изследването, който е и професор по океанография в Университета на Вашингтон.

Тези гладни насекоми ще се нахвърлят върху посевите от жито, царевица и ориз, предупреждават експертите.

Франция, Европа и САЩ, големи производители на зърнени култури, ще бъдат по-засегнати от феномена на "гладните прегрели буболечки", отколкото тропическите райони като Бразилия или Виетнам, където насекомите се възползват максимално от метеорологичните условия.

Да се даде оценка на загубите от този феномен е трудно упражнение. Учените са взели предвид покачване на температурата с 2 градуса по Целзий и ефектът, който ще има това върху метаболизма и допълнителния апетит на насекомите. Те обаче не са взели предвид евентуално допълнително използване на пестициди или други промени, които биха предотвратили подобно бедствие.

Резултатът от изчислението е, че при увеличаване с 2 градуса на температурите на повърхността ще бъдат изядени 213 милиона тона посеви от трите фундаментални култури. Сега насекомите изяждат 166 милиона тона. Резултатът ще е увеличаване на цената на храните, а най-бедните ще бъдат най-засегнати.

В глобален план един на девет души вече страдат от липса на достатъчно храна. Очаква се населението на света да достигне 9,8 милиарда души до 2050 г.

Учените изтъкват, че най-големи загуби ще понесат големите производители САЩ, Франция и Китай. А най-голяма полза от феномена ще извлече насекомото от вида Diuraphis noxia. На френски неговото по-разпространено име е руска житна въшка, припомня АФП.

Кои гадини са най-вкусни

Ако предстои неистово размножаване на насекомите в глобален мащаб и тези гадини предстои за изяждат посевите, с което храната на Земята ще намалее (както вещаят учените), може би не е зле човечеството да се замисли кои от всички тези буболечки са подходящи за ядене и да се подготви психически за предстоящата смяна на хранителния режим и асортимент. В някои страни смятат насекомите за отвратителни, в други - за напълно нормална храна или дори за деликатес. Сред най-вкусните от тях са скакалците и щурците - те са известни като ценен източник на протеини. Най-хранителни са т.нар. чапулини - скакалци от вида Sphenarium, които са широко разпространена храна в Мексико. Изчислено е, че протеините съставляват 77,13% от теглото им. Причината е, че тези скакалци се хранят с царевица, боб и люцерна. Чапулини обикновено се сервират печени, с гуакамоле и ттортиля, подправят се с чесън, сок от лайм и сол. Имат солено -кисел и пикантен вкус.

Друг деликатес са ларвите на палмовия бръмбар, които са широко разпространени като храна в Северна и Южна Америка, а други две негови разновидности - в югоизточна Азия и тропическа Африка. Те съдържат до 69,78% мазнини.

Традиционно се пържат в собствената си мазнина, но се ядат и сурови. Вкусът и текстурата на палмовия червей може да се опише като кремообразен, когато е суров и сладък, когато е пържен.

Мопане пък са едни от най-широко консумираните ядивни насекоми в южна Африка и биха могли донякъде да компенсират недостига на желязо в храната.

Повечето ядивни насекоми имат равностойно или по-високо съдържание на желязо от телешкото, което има 6мг на 100г сухо тегло, докато гъсеницата мопане съдържа от 31 до 77мг желязо на 100г тегло.

Ларвите на брашнения бръмбар са единствените, които се консумират в западния свят. Отглеждат се отдавна в Европа като храна за животни, но в Холандия и още някои страни, производството вече е насочено и за човешка консумация. Хранителната им стойност е сравнима с тази на телешкото, но екологичният отпечатък при отглеждането им е значително по-малък.

Личинките на мухата Hermetia illucens са отлична храна както за животните, така и за хората. Изсушени, те съдържат 42% протеини и 35% мазнини. Живите ларви съдържат 44% сухо вещество и могат да се складират за дълги периоди.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

„Фолксваген” спира проекта за изграждане на нов завод

„Фолксваген” не търси алтернативно място за изграждане на нов завод, след решението да замрази проекта си в Турция. Това е заявил представител на компанията пред германски медии, съобщи Нова телевизия.

"Спец отряд" на ЕК поема Брекзит

Европейската комисия сформира специална Целева група по отношенията с Обединеното кралство (UKTF), която ще координира дейностите по Брекзит, съобщи ЕК.

Кюрдите се изтеглиха от зоната за сигурност, след споразумението със САЩ

Сирийските кюрди изтеглиха всичките си сили от зоната за сигурност в Североизточна Сирия до границата с Турция в съответствие с договореното споразумение с посредничеството на САЩ за спиране на огъня. Това обяви представител на кюрдите, цитиран от АФП.