0

Н АСА тръгва да търси връзка с извънземни отвъд орбитата на Плутон и това се смята за най-мащабния проект на агенцията досега.

НАСА тръгва да търси връзка с извънземни отвъд орбитата на Плутон и това се смята за най-мащабния проект на агенцията досега.

През октомври трябва да бъде изстрелян апарат, който да стигне краищата на Слънчевата система и там да извърши множество проучвания.

Серия

Предвижда се апаратът да стигне на разстояние почти 3 светлинни години от Слънцето. Основната му задача ще е да влезе в т.нар. Облак на Оорт, който се определя като най-външната част на Слънчевата система и се намира приблизително между 500 и 1000 пъти от разстоянието между Слънцето и Плутон. Там ще бъдат търсени съставките на зараждащата се преди около 4,6 млрд. години Слънчева система. Ще бъде мерена също температурата на обектите, които се намират в тази най-загадъчна част на познатата ни галактика.

Сред серията изследвания ще има и търсене на сигнали от други цивилизации. Предполага се, че на една от планетите на най-близката до Слънцето звезда – Проксима Кентавър, има много подходящи форми за живот. Миналата седмица британският вестник „Гардиън“ съобщи, че преди година оттам сме прихванали радиосигнали, които много наподобяват на изкуствени, дело на цивилизация. Сега апаратът на НАСА ще се ослушва и за тях както в радиочестотите, така и чрез рентгенови и температурни измервания.

Название

Названието на апарата, който НАСА се кани да изстреля през октомври, е Луси (Lucy). То не е случайно. Това е името на най-старите кости, определяни като човешки. Става въпрос за легендарната находка в Етиопия на австралопитек. Останките се оценяват на 3,2 млн. години.

Въпреки пандемията от университета в Аризона, който е водещ в проекта, обявиха, че засега се планира Луси да бъде изстрелян през октомври. Всеки ден стават ясни нови подробности за проекта. Очаква се той да търси и нови обекти сред т.нар. Троянски астероиди, които обикалят края на Слънчевата система. Понякога някой астероид от тях навлиза във вътрешната част и става особено опасен за Земята. Смята се, че Луси ще намери и минипланети, които са с величината на Плутон (който астрономически изпадна от списъка на планетите) или по-малки от него.