НАСА (NASA) оповести първите три договора за безпилотни мисии до Луната, част от програмата Артемида (Artemis), която има за цел да върне американските космонавти на Луната до 2024 година.

Според програмата Commercial Lunar Payload Services (CLPS), трите мисии ще подпомагат научни експерименти и демонстрации на технологии, като товарите ще да бъдат избрани от НАСА през есента на тази година.

Товарите за трите мисии ще включват лунни научни експерименти, измервания на повърхностната радиация, тестване на нови технологии за навигация и кацане и измерване на ефекта от кацанията и екстравекуларните дейности върху лунната среда. Изпълнителите ще осигурят пълно обслужване на мисиите от разработването, до стартирането и кацането.


Срещу $ 79.5 милиона, Astrobotic трябва, до юли 2021 година, да извърши доставката на 14 товара в кратера Lacus Mortis, южно от кратера Mare Frigoris, който е близо до лунния северен полюс.

Получили само $77 милиона, Intuitive Machines ще доставят до пет товара в Oceanus Procellarum, до юли 2021 година.

Orbit Beyond of Edison получават $ 97 милиона, за да доставят до четири товара в Mare Imbrium, до септември 2020 година.

Целта на мисиите ще бъде да помогнат на НАСА при разработването на по-усъвършенствани безпилотни апарати за кацане, като тези, които ще превозят американските космонавти до Луната за първи път от 1972 г., което е първата фаза от плана Артемида (Artemis), за изследване на Луната.

 

Втората фаза има за цел до 2028 г., да се установи постоянно човешко присъствие на и около Луната, както и да положи основите за първата пилотирана от хора мисия до Марс. 

„Изборът на тези американски доставчици на търговски услуги за кацане, олицетворява завръщането на Америка на повърхността на Луната, за първи път от десетилетия, и това е огромна крачка напред за нашия план за изследване на Луната, Артемида”, казва администраторът на НАСА Джим Брайдстин (Jim Bridenstine). „Следващата година, нашите първоначални научни и технологични изследвания ще бъдат на лунната повърхност, което ще помогне да за изпращането първата жена и следващия човек на Луната до пет години. Инвестирането в тези търговски услуги за кацане също е друга силна стъпка за изграждане на търговска космическа икономика, отвъд ниска земна орбита.”

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Drone for Handy вдига високо ръцете

Дрон с бионични ръце

Drone for Handy вдига високо ръцете

Вече съществуват най-различни дронове, оборудвани със всякакви джаджи и устройства, но малко са тези, които имат бионични ръце. Drone for Handy на Youbionics разполага с две напълно функциониращи, летящи бионични ръце, готови да сграбчат всичко във въздуха.

Компанията разкри шасито на градския автомобил

Задно задвижване за Honda E

Компанията разкри шасито на градския автомобил

Повече от 25.000 човека бяха направили резервация за новият електрически градски автомобил на Honda, още миналия месец, а сега са вече са над 31.000, дори и страничните „огледала” да не отговарят на наредбите за движение по пътищата в някои държави. Honda разкри и основата на електрическия автомобил.

Lumi предоставя интерактивна учебна среда

Лампа с компютър и проектор в класната стая

Lumi предоставя интерактивна учебна среда

Lumi на bIOSlab е елегантна настолна лампа с вграден компютър и проектор, която предлага организирано работно пространство, проектирайки 20-инчов инфрачервен, сензорен екран на бюрото или подходящ за домашно кино, 80-инчов екран на стената, както и множество разнообразни приложения за интерактивно обучение и творчество, съчетаващи изкуствен интелект и добавена реалност.