НАСА с мисия до астероидния пояс

НАСА с мисия до астероидния пояс

Агенцията ще изследва ядро на древна планета

НАСА даде съгласие за изграждането на космически кораб, който да изследва металния астероид Психея (Psyche), който е възможно да представлява оголеното метално ядро на някога съществувала планета с размерите на Марс.

Сондата ще бъде изстреляна през август 2022 г., след което ще трябва да издържи мразовито пътуване през космоса в продължение на три години и половина, преди да достигне орбита около Психея на 31 януари 2026 г.


Има учени, които мислят, че някога Психея е била планета от ранната слънчева система, която преди милиарди години е претърпяла много силен сблъсък с голям обект. Това би могло да е довело до премахването на външната кора, оставяйки само металното ядро, което се наблюдава днес.


В момента, Психея се движи в орбита, в главния астероиден пояс на слънчевата система, разположен между Марс и Юпитер, и се предполага, че е съставена от никел и желязо, което е подобно на земното ядро. Изпращайки космически кораб, който да изследва този древния астероид, НАСА може да събере информация за процесите оформили образуването на слънчевата система. Това може да представлява и рядката възможност да се изследва разкритото ядро ​​на друг свят.


Наскоро, мисията до Психея е преминала основен преглед, преминавайки от предварителен проект, известен като фаза Б (Phase B), към фаза Ц (Phase С), при която ще бъде оформен хардуерът. Сега, учените и инженерите ще започнат разработването на крайния дизайн космическия апарат и инструментите, след което трябва да ги произведат, сглобят и накрая изпробват.

Сондата ще бъде оборудвана с комплект от усъвършенствани научни инструменти, като магнитометър, който ще измери магнитното поле на астероида, и мултиспектрален визуализатор, който ще заснема изображения с висока резолюция, използвайки набор от филтри, за да помогне да се разпознават метални и силикатни елементи. Също така ще използва гама-лъчи и неутронни масспектрометри, които ще бъдат използвани за определяне състава на загадъчното тяло в слънчевата система.

Космическият апарат ще използва за комуникация най-съвременната лазерна технология, която кодира данните във фотони, а не радиовълни, позволявайки изпращането на повече данни наведнъж, отколкото би било възможно с настоящите комуникационни системи.


Основният корпус на космическия апарат, наричан „бус” (bus), трябва да бъде завършен до май 2020 г. След това сондата ще бъде напълно сглобена и подложена на изпитания, за да се провери, дали ще издържи на тежките условия в космоса, преди да бъде транспортирана в Космическия център Кенеди (Kennedy Space Center ), във Флорида, от където ще бъде изстреляна.


Сондата ще пътува три години и половина, като с помощта от гравитацията на Марс ще достигне до Психея. Космическият апарат ще прекара 21 месеца, анализирайки астероида от четири различни орбити, като всяка последователна орбита ще отвежда робота изследовател по-близо до повърхността на този извънземен свят.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.