0

Н АСА показа впечатляваща снимка на спиралната галактика NGC 4380, която прилича на "портал към друго измерение", съобщи сайтът на космическата агенция.

НАСА показа впечатляваща снимка на спиралната галактика NGC 4380, която прилича на "портал към друго измерение", съобщи сайтът на космическата агенция.

Удивителният кадър е получен благодарение на космическия телескоп "Хъбъл".
Въпреки че изглежда фантастично, NGC 4380 всъщност е съвсем обикновена галактика. Подобните на нея спирални формации са масово разпространени във Вселената.
Спиралната галактика NGC 4380 се намира в съзвездието Дева. Открита е на 10 март 1826 г. от английския астроном Джон Хершел.

Междувременно правителството на Япония взе решение страната да се присъедини към програмата на НАСА за усвояване на Луната, която прeдвижда кацане на лунната повърхност през 2024 година, съобщи агенция Киодо.
Решението ще бъде официално обявено да края на тази година. НАСА съобщи, че новата програма по усвояването на Луната е получила названието "Артемида". Тя ще се състои от три етапа.
През есента НАСА обяви, че новата програма за усвояване на Луната е получила названието Артемида. Тя ще се състои от три етапа. "Артемида 1" предвижда непилотиран полет на космическия кораб "Орион" около Луната и завръщането му на Земята, заплануван за втората половина на 2020 година. Вторият етап - "Артемида 2" си поставя за цел прелитане около естествения ни спътник с екипаж на борда през 2022 година. Мисията "Артемида 3" предвижда кацането на Луната на астронавти през 2024 година.