0

П ървата космическа разходка на жени отново е на дневен ред, 6 месеца след като проблем със скафандри доведе до отменянето й, съобщи АП.

Първата космическа разходка на жени отново е на дневен ред, 6 месеца след като проблем със скафандри доведе до отменянето й, съобщи АП.

НАСА оповести, че две жени на борда на Международната космическа станция (МКС) ще излязат заедно в открития космос по-късно този месец. Астронавтките Кристина Кох и Джесика Меир ще направят космическа разходка на 21 октомври, за да свържат нови по-мощни акумулатори със слънчевите панели на станцията.

Кох трябваше да излезе в открития космос заедно с друга жена от екипажа през март. Но няколко дни преди планираната космическа разходка НАСА я отмени, тъй като нямаше достатъчно време за осигуряване на втори скафандър със средни размери. Той бе доставен на борда на МКС през юни.

Междувременно в рамките на на първата от 5-те планирани разходки в космоса астронавтите Кристина Кох и Андрю Морган излязоха извън МКС, за да сменят стари акумулатори, предаде АП.

Предстои да се сменят стари акумулатори с нови, които бяха доставени преди седмица. Новите литиево-йонни акумулатори са толкова мощни, че един от тях може да замени два стари. Новите акумулатори са с наполовина по-малки размери от тези на хладилник. Астронавти сменят акумулатори на МКС от 2017 г.

НАСА планира този месец да бъдат извършени 5 космически разходки за смяна на акумулатори на станцията.