Наръчник за коронавируса - въпроси и отговори

Наръчник за коронавируса - въпроси и отговори

Въпроси и отговори относно COVID-19:

 

1. Какво е COVID-19? Какво е SARS-CoV-2?

Новияткоронавирус 2019 сега се наричатежък остър респираторен синдром коронавирус-2 (SARS-CoV-2), а заболяването, свързано с него -COVID-19.

2. Откъде идват коронавирусите?

Коронавирусите са вируси, които циркулират сред животните, но за някои от тях се знае, че засягат хората. След като заразятхората, те могат евентуално да сепредават от човек на човек.Известен е широк кръг от животни, които са източник на коронавируси. Например, вирусът, причиняващ Близкоизточен респираторен синдром (MERS-CoV),е коронавирус, произхождащот камили, а тежкият остър респираторен синдром (ТОРС) произхожда от котки -циветки.

Повече информация за коронавирусите може да намерите ни интернет страницата на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията: https://www.ecdc.europa.eu/en/factsheet-health-professionals-coronaviruses

3. Този вирус сравним ли е съсSARS (ТОРС) или със сезонния грип?

Новияткоронавирус, открит в Китай,е генетично тясно свързан с вирусана SARS (ТОРС) от 2003г.и изглежда, че има подобни характеристики, въпреки че все още данните за този вирус са ограничени.ТОРС се появи вкрая на 2002 г. в Китай и в продължение на осем месеца са докладвани над8 000 случаяот 33 държави. Тогава един от всеки десет души, които са заразени с ТОРС,почина.Настоящата епидемия от COVID-19причини около 10 000 случаяв Китайсамо през първия месец от появата си(от края на декември 2019 г. -до края на януари 2020 г.).Впоследствие случаи са съобщени и от други държави, вкл.някои и отЕС/ЕИП. На този етап има твърде малко налични данни, за да се каже със сигурност колко смъртоносен е COVID-19, но предварителни данни сочат, че той е по-малко фатален от SARS-CoV(ТОРС).Въпреки че двата вируса,както и грипните вируси,се предават от човек на човек и могат да причинят сходнисимптоми, те са много различни и следователно се проявяватпо различен начин. Все още е много рано да се направят заключения относно разпространението на SARS-CoV-2, но предварителната информация показва, четой се предава по същия начин, както причинителя на ТОРС и някои другипандемичнигрипни щамове. По данни на Европейския център за контрол на заболяванията (ECDC) всяка година до 40 000 души в ЕС/ЕИП умират преждевременнопоради причини, свързани с грипа.

4. По какъв начин се предава инфекцията?Колко лесно се разпространява?

Въпреки че източник на инфекцията са животни, сега вирусът се предава от човек на човек. Към моментаняма достатъчно епидемиологична информация, която да потвърди колко лесно и устойчиво вирусът се предава между хората. Изглежда вирусът се предава главно чрез въздушни капчици, когатохората кихат, кашлятили издишат.Инкубационният период за COVID-19(т.е. времето отконтакта сболени появата на симптоми) понастоящем се изчислява на от 2 до 14дни. До момента е ясно, че вирусът може да се предава от заразените лица, когато проявяват (грипоподобни) симптоми. Все още не е ясно дали лицата с леки клинични оплаквания, както и асимптоматичните носители могат да предават инфекцията.

МЕДИЦИНСКА ИНФОРМАЦИЯ

1. Какви са симптомите на COVID-19?

От известното досега, вирусът може да причиниумеренигрипоподобни симптоми като:трескакашлицазатруднено дишанемускулни болки иотпадналост.По-сериозните случаи развиват тежка пневмония, остър респираторен дистрес синдром, сепсис и септичен шок, които могатда доведатдо смъртта на пациента. Хората със съществуващи хронични заболявания изглежда са по-предразположени към тежко протичане на заболяването.

2. Някои хора по-предразположени ли са към вируса?

Като цяло възрастните хора и тези със съпътстващи заболявания(например артериална хипертония, сърдечни заболявания, диабет, чернодробни заболявания и респираторни заболявания) се очаква да бъдат изложени на по-голям риск от развитие на тежки симптоми.

3. Има ли лечение за COVID-19?

Няма специфично лечение за това заболяване, така че подходът, използван за лечение на пациенти с инфекции, свързани с новия коронавирус, е за лечение на клиничните симптоми (например треска, затруднено дишане). Поддържащата грижа (например поддържаща терапия и мониторинг -кислородна терапия, поддържане на телесен баланс на течностите и антивирусни лекарства) може да бъде много ефективна за заболелите.

4. Кога трябва да се изследвам заCOVID-19?

Ако имате:
остра респираторна инфекция(внезапна поява на най-малко една проява: кашлица, повишена телесна температураили затруднено дишане,

Както и:

В рамките на 14 дни преди появата на симптомите, поне един от следните епидемиологични критерии: близък контакт с вероятен или потвърден случай на COVID-19ИЛИанамнеза за пътуване в Китай и Италия.

Близкият контакт се определя като:-съжителство в едно домакинство с пациент с COVID-19;-директен физически контакт с пациент с COVID-19 (напр. ръкостискане);-директен незащитен контакт с инфекциозни секрети на пациентс COVID-19 (напр.-при опръскване при кихане, допир до използвани от пациента кърпички с голи ръце);-директен (лице в лице) контакт с пациент с COVID-19 на разстояние до 2 метра и продължителност над 15 мин.;-престой в затворено помещение (напр. класна стая, болнична стая, стая за срещи и др.) с пациент с COVID-19 за ≥ 15 мин. и на разстояние минимум 2 метра;-здравен работник или друго лице, полагащ директни грижи за пациент с COVID-19,или лабораторен персонал, обработващ клинични проби на пациент с COVID-19 без препоръчаните лични предпазни средства или с евентуално нарушена цялост на личните превозни средства;-пътуване в самолет в близост до лице с COVID-19 (до две места във всички посоки), придружител при пътуване или лица, полагащи грижи, членове на екипажа, обслужващи дадения сектор, където седи заболелият(ако тежестта на симптомите при заболелия или негово преместване/движение сочи,за по-голяма експозиция за близък контакт може да се определят и други или всички пътници в самолета).

ПРЕВЕНЦИЯ

1. Как мога да се предпазя от заразяване?

При посещение в области или държави с регистрирани случаи на COVID-19:избягвайте контакт с болни хора, особено такива с кашлица;избягвайте посещения на пазари и места, където има живи или мъртви животни;прилагайтеобщите хигиенни правила по отношение на хигиената наръцете и хигиенатана храната;измивайте ръцете си със сапун и вода ИЛИ използвайте дезинфекционен разтвор на алкохолна основа преди хранене, след използване на тоалетната и след всеки контакт с животни;
избягвайте контакт с животни, техните екскременти или изпражнения.Където и да пътувате, прилагайте общите правила за хигиена на ръцете и храната.

2. Какво трябва да направя,ако съм имал контакт с някого с COVID-19?

Информирайте здравните власти за последващи напътствия. Наблюдавайте се от времето наконтакта с този човек и ако развиете някакви симптоми, свържете се с личния си лекар за съвет, като посочите, че сте били в контакт с COVID-19.

3. Какви са правилата за инфекцията/миенето на ръцете?

Миенето и дезинфекцията на ръцете саключът към предотвратяване на инфекция. Трябва да миете ръцете си често и обилно със сапун и вода за най-малко 20 секунди. Ако сапун и вода не са налични, можете да използвате и дезинфекциращ препарат за ръце на алкохолна основа с поне 60% алкохол. Вирусът навлиза в тялото ви през очите, носа и устата, така че избягвайте да ги докосвате с немити ръце.

4. Маските за лице ефективни ли са в предпазването от COVID-19?

Маските за лице помагат да се предотврати по-нататъшното разпространение на инфекция оттези,които са болни,към други хора около тях. Маските за лице изглежда не са толкова ефективни за защита на тези, които не са заразени.

5. Има ли ваксина срещуSARS-CoV-2?

Понастоящем няма ваксина срещу коронавируси, включително щамSARS-CoV-2. Ето защо е много важно да се предпазим от инфекция или да задържим по-нататъшно разпространение на заразата.

6.Защитен ли съм от вирусаSARS-CoV-2, ако съм се ваксинирал срещу грип тази година?

Грипът и 2019-nCoV са два много различни вируса и сезонната грипна ваксина не би защитила от болести, причинени от SARS-CoV-2.Източник: https://www.ecdc.europa.eu/en/novel-coronavirus-china/questions-answers

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.