Наръчник за безопасна интернет ваканция

Наръчник за безопасна интернет ваканция

Внимавайте с публичните wi-fi мрежи, измислете правила за използване на компютъра

Липсата на учебните занятия през летните месеци отваря доста свободно време за малчуганите. Вместо да четат „Патиланско царство“, „Под игото“ или разказите на Елин Пелин от списъка със задължителна литература учениците прекарват голяма част от деня сърфирайки в интернет пространството. „Монитор“ събра няколко съвета и препоръки на експертите как да предпазим децата от опасностите, които дебнат.

12 начина за намаляване на рисковете за семейството от употребата на интернет са посочили от safenet. На първо място съветват да не даваме информация, чрез която може да бъдете разпознати (домашен адрес, име на училище, телефонен номер, както и такива за възраст или финансово положение). Майки често качват снимки на хлапетата си в групи в социалните мрежи в моменти на гордост или запитвания за болест. Те обаче могат да бъдат видени от неподходящите хора, затова от Център за безопасен интернет съветват да не се качват снимки на деца в публични сайтове. Те предлагат и измисляне на псевдоними на хлапетата, вместо да се споменават със собствените им имена. Сред начините за намаляване на рисковете е превръщането на компютъра в семеен, поставяйки го в хола вместо в стаята на детето. По този начин родителите могат да имат преки наблюдения върху сайтовете, в които влизат малчуганите, и хората, с които общуват в интернет пространството. В тази връзка от safenet предлагат на възрастните да се запознаят с онлайн приятелите на децата си така, както знаят тези от квартала или училище. По този начин ще се убедят, че те са тези, за които се представят. От центъра съветват, ако хлапета излиза с такива хора, то срещата да е на публично място в присъствието на родителите. Ясните правила също са важна стъпка от предпазване от рисковете в интернет. Те могат да бъдат разписани и закачени на видно място до компютъра. Сред правилата може да се посочва колко време може да стои детето в онлайн пространство, в кои сайтове да влиза и какво не може да споделя.

Пет съвета за киберчисто лято или как да останем киберсигурни това лято пък предлагат от Държавната агенция „Електронно управление“. Първият е да се пазим от измамни сайтове и места за хотелски резервации. Те посочват, че около 15 млн. хотелски резервации са засегнати от измами ежегодно. Затова от ДАЕУ споделят, че най-безопасният начин да се избегне измама е резервацията директно през уебсайта на хотела. Вторият съвет е да се внимава с обществените wi-fi мрежи на летищата и в хотелите, тъй като всеки може да има достъп до тях и личните ни данни. За да се предпазим от това, не трябва да се свързваме с непознати мрежи, както и да следим дали адресът, в който влизаме, започва с https:// (вместо с http://), което означава, че трансакциите са ни сигурни. Бонус съвет е да не забравяме да изключим wi-fi на телефоните си, защото ако попаднем на злонамерени мрежи, може да се свържем с тях автоматично. Важно е да си създадем и сигурни пароли, както и да не бъдат едни и същи на различните ни профили. Четвъртият съвет на ДАЕУ е свързан с мястото, където ще почиваме. Големи вериги са били подложени на кибератаки през последните годни, затова според тях е добре да проучим и хотела, в който ще се настаним, и техните политики за защита на личните данни. Най-важното – не съобщавайте на света, че ще бъдете на почивка. Освен вашите близки, за отсъствието от дома ви могат да науча и хора, които не са ви приятели. Престъпниците също следят кои апартаменти и къщи са свободни за грабежи.

Към вече изброените полезни съвети могат да се добавят и няколко от експертите от ГДБОП. Те напомнят, вмрежата влизат за съжаление и злонамерени хора. Разчитайки на детската наивност, те умело използват интернет пространството с престъпни намерения - сексуални посегателства, измами и трафик, насочени предимно към малолетните и непълнолетните. Затова от ГДБОП съветват да обяснят за опасностите на мрежата, да не им позволяват да излизат на срещи с непознати, да сигнализират за страници, ако забележат в тях материали или снимки, които ги смущават или шокират.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.