Народът върти лири
2

Търсят комшийската валута за евтин шопинг

Народът върти лири

Завърнали се от Острова емигранти харчат спестените паундове

Огромно търсене на турски лири е последната тенденция на валутния пазар у нас. Най-купуваната валута през последните два-три месеца на лятото, учудващо дори за финансовите гурута е била тази на югоизточната ни съседка. От неосновните валути съседската лира е била единствената, изненадала търговците и сарафите, които се занимават с обмен на по-големи количества валута.

„Лирата на комшиите има изключително голям ръст от 70% спрямо миналата година, когато нямаше корона вирус и хората можеха да пътуват спокойно“, сподели финансовият експерт и пазарен анализатор Мартин Миланов. Този ръст спрямо миналата година е съществен. В края на 2018 г. и до средата на 2019 г. е имало сътресения на турската лира спрямо долара и еврото, като през този период тя губи голяма част от стойността си. Съответно тя поевтинява и спрямо лева, който е вързан с еврото чрез валутния борд. Сега такъв голям спад не се наблюдава и въпреки всичко има засилен интерес на българина към турската валута.

Причини

Причините са няколко. Едната е, че в Турция стоките продължават да бъдат по-евтини, отколкото в България и немалко българи предпочитат да пътуват до Турция с цел да направят по-големи покупки дори на стоки от първа необходимост, така че да изразходват парите си максимално добре и да закупят необходимите им неща за дома. „Другата причина е, че реално извън родното Черноморие, където в края на юли и август се забеляза изключително голям наплив на родни туристи, все пак Турция и Гърция останаха единствените две предпочитани дестинации за летуване на българина и това е друга причина доста българи да си купят турски лири“, описа ситуацията Миланов. Според експертите има играчи, които с чисто търговска цел си набавят турски лири, докато са максимално евтини спрямо лева, за да ги ползват за търговия по-късно.

Зелено

Американският долар също продължава да е много търсен въпреки политическите сътресения в САЩ, разгарящата се кандидат-президентска кампания и засилването на корона вируса. Според експертите американската икономика от гледна точка на финансовите пазари остана доста силна и съответно стана притегателна точка за хората, които искат да спестят парите си или да задържат стойността на парите си в определена валута. Така зелената валута все още остава силен и стабилен хегемон на валутите и затова остава предпочитан от спестителите и у нас. Той обаче притеснява заради валутния риск от флуктуации на цената му.

Евро

Ето защо еврото продължава да е най-търсената основна валута у нас. „Причината е, че левът е вързан за еврото чрез борда. Освен това традиционното ни недоверие в лева още от ерата на хиперинфлацията подтиква хората да си спестят парите в евро, при все че реална разлика в стойността и силата на спестяванията в лев и евро няма“, споделят пазарни анализатори. Според тях при спестяването в евро дори има загуба за потребителите, тъй като има макар и малки разлики между курсовете „купува“ и „продава“.

Продажби

Наблюдава се отдръпване на българина от британския паунд, категорични са анализаторите. „Откакто Великобритания реши да се отдели от ЕС, паундът се обезцени силно на два пъти. Сега има стабилни стойности спрямо еврото, но заради корона вируса и несправянето на Великобритания по ефективност отколкото останалите европейски държави, имаше едно повторно обезценяване, което определено не беше добре дошло за хора, спестяващи своите пари в паундове“, коментира Миланов. Реално на пазара се наблюдава обратната картина – много нашенци се връщат от Острова заради корона кризата и сега обменят спестяваните си паундове в левове.

Чейнджбюра хлопват кепенци в пандемията

Традиционните валути, които се търгуват в България през летния сезон, като руската рубла, израелския шекел и чешката крона, се търгуват на изключително ниски нива. Причината е, че лятото бе тежко за българския туризъм, а броят на пътуващите от тези дестинации намаля драстично. По тази причина за първи път у нас се наблюдава затваряне на чейндж бюра. По непотвърдени данни по Черноморието над 150 локални обменни бюра не са отворили врати през летния сезон поради липсата на туристи. Общият спад на търговията с туристически валути е бил с 80% надолу.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.