Нарочиха почитаемия папа Бенедикт XVI за пътник

Нарочиха почитаемия папа Бенедикт XVI за пътник

Медийните оракули из Апенините отписаха тези дни почитаемия папа Бенедикт XVI, предричайки скорошен край на неговия земен път.

Повод за макабрената им прогноза дадоха изтеклите напоследък „здравословни“ информации от манастирчето му във Ватикана, от негови близки в Германия и от личния му биограф. Според тях Светият отец, който се възкачи на престола на Свети Петър след смъртта на Св. Йоан Павел II през 2005 г. и абдикира от него сам през 2013-та година, бил вече изключително зле. Така например той не можел да става и да се движи, едва говорел, бил отслабнал неимоверно и за капак имал тежка инфекция на лицето, която според някои медици била херпес, а според други – трудно лечим кожен тумор. Ако се вярва пък на личния му секретар монсиньор Георг Генсвайн, почитаемият папа все още бил с бистър разсъдък, но наистина е неузнаваемо крехък физически.

В приличащи на некролози в аванс дописки авторитетни вестници като „Стампа“ и „Месаджеро“ обявиха, че Бенедикт XVI със светско име Йозеф Ратцингер се бил буквално стопил след смъртта на брат си Георг Ратцингер на миналия първи юли. Въпреки пандемията, седмица преди неговата кончина почитаемият папа го посетил в Германия, стоял край леглото му няколко дни, държейки ръката му и молейки се за спасението на душата му, след което се завърна в Рим. Дошлата малко след това лоша вест, макар и очаквана, съвсем съсипала 93-годишния Йозеф, който не изглеждал добре още по време на визитата му в Германия. И той започнал да се променя към по-лошо направо от днес за утре, събирайки постоянно около себе си светилата на медицината в Рим. А спецовете по окултното във Вечния град обявиха, че Георг направо викал при себе си в отвъдното с три години по-малкия си брат, с когото обаче прекарали живота си едва ли не като близнаци. Защото от както се помнели, били все заедно, приличали си много, носели едни и същи дрехи, имали еднакви хобита и интереси, учили в едни и същи школа и дори били ръкоположени за свещеници на една и съща дата – 29 юни 1951 г.

Иначе откакто се оттегли в уредения специално за него пансион във Ватикана, Бенедикт XVI не е правил проблеми на сегашния папа Франциск, обикновено го е подкрепял, но напоследък отношенията между двамата сякаш охладняха, може би и защото Ратцингер даде да се разбере, че е против намерението на наследника си да разреши на католическите свещеници да се женят.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.