Нарязани бронзови кръстове от 13-14 в. откриха на Перперикон

Нарязани бронзови кръстове от 13-14 в. откриха на Перперикон

Зала с олтар, свързана с тракийския дворец, най-вероятно е била прорицалище на Дионис

Бронзови кръстове, керамика и накити от 13-14 век са открили археолози при разкопки на средновековен квартал в Перперикон. Това разкри днес по време на пресконференция проф. Николай Овчаров.

Кръстовете са били нарязани в края на 14 в. по време на превземането на града. Учените работят вече трета поредна година в южния квартал на светилището-западно и северно от голямата базилика, която бе открита през 2016 година. Според Овчаров средновековният квартал е изключително интересен, въпреки че не е изящен от гледна точка на архитектурата.

„Той е важна страница от историята на древния град, защото това е времето, което е най-осветено. Има и много детски гробове. Самият квартал пък се намира буквално на десетина метра от главната порта на двореца светилище, която е най-трудна за проучване“, коментира Овчаров. Само малка част е разкривана преди време от наши учени. От разкопките тогава обаче е изчезнала цялата документация.

Според археолога тракийският дворец светилище е уникален само по себе си. Той е под формата на буквата Т, а цялостният ансамбъл се състои от няколко корпуса, свързани помежду си. Общата площ само на приземния етаж е близо 1000 кв/м, но археолозите предполагат, че има поне още два етажа. Долният пък се състои от около 20 помещения.

Главната част в двореца пък е церемониална тронна зала, дълга около 30 метра.

В двореца има и два храма. Единият най-вероятно е бил посветен на бог Митра, а другият-на мъртвите. Към вторият пък има 12 гробници с подземия, но те са били ограбени. Особено интересна според археолога е залата с олтара, която е свързана с двореца. Тя е висока 3 метра и се предполага, че е използвана за прорицания.

„В нея се е правил този винено-огнен обряд, за който още преди години учените Александър Фол и Иван Маразов обясняваха, че по този начин при траките са се правили гаданията. Всичко това ни кара да смятаме, че това прорицалище е на тракийския Дионис, описан от Херодот“, обясни Овчаров. По думите му светилището е възникнало на прехода между бронзовата и желязната епоха, в края на II и в началото на I Хил. пр.н.е.
Проучването на скалнияград продължава вече 19 години, като историята ще бъде описана в книга от проф. Овчаров. Разкопките този сезон приключват след около месец, като от 3-4 години в работата си учените използват задължително дронове.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.