Наредбата за касовите апарати се отлага за големите търговци

Наредбата за касовите апарати се отлага за големите търговци

Разпоредбите влизат в сила от юни за нерегистрираните по ДДС фирми

Сроковете за прилагане на новата наредба за касовите апарати ще бъдат променени за част от търговците до септември. Представители на Българската стопанска камара (БСК) посетиха премиера Бойко Борисов с искане за промени в спорната Наредба-18, която цели отчитане на оборотите в реално време.

След срещата финансовият министър Владислав Горанов заяви решимост наредбата да се прилага, а в седемте месеца до влизането й в сила за големите търговци "напрежението да се разреши".

Наредбата, публикувана в края на лятото на 2018 г., влиза в сила в края на юни за търговците, които не са регистрирани по ДДС.

За регистрираните по ДДС това трябваше да стане в края на март

но заради недоволството и липсата на готовност у компаниите, беше отложено за септември. "Отлагането с повече от 7 месеца на по-сложната част от имплементацията на наредбата ще разреши напрежението между приходната администрация и бизнеса. Сигурен съм, че в следващите седмици ще намерим отговори, които стоят и притесняват бизнеса", каза след срещата при премиера министърът на финансите Владислав Горанов.

По думите му ще се търсят "оптимални решения за тези гранични процеси и състояния, в които бизнесът среща проблеми за прилагането на наредбата". Едновременно с това Горанов подчерта, че новите правила ще трябва да се прилагат, тъй като констатациите на приходната администрация са, че има огромен опит, независимо от ниската данъчна тежест, за злоупотреба с обороти. Министърът даде пример, че

във Велинград средният осигурителен доход на 4 и 5-звездните хотели е около 500 лв.

Горанов повтори, че срокът за фирмите, които не са регистрирани по ДДС, е до 30 юни. "Тези, които не използват системи за продажби, а обикновени касови апарати, или да ъпдейтват софтуера, с който работи фискалното устройство, или да придобият нов такъв, ако той не може да бъде адаптиран към новите условия на наредбата", призова той.

Премиерът Бойко Борисов коментира, че шумът и напрежението по наредбата на финансовото министерство е точно, защото софтуерът се манипулира. „Всички ходите на ресторанти и на хотели и знаете къде колко касови бележки дават.

Съпротивата е голяма, защото искаме да имаме 100% бяла икономика

Да не се краде ДДС-то - основна цел. В същото време излизат и казват: Държавата да ни направи пътя, канализацията, осветлението пред ресторанта. Приходите в бюджета след това дават възможност да се увеличават доходите, а не да богатеят един кръг лица“, заяви Борисов.

Председателят на БСК Радосвет Радев добави, че тревогите на членовете на работодателската организация са свързани с конкретни текстове в наредбата. Той изрази убеденост, че през следващите седем месеца експертите ще прецизират текстовете и ще намерят по-добри решения, където е възможно, а наредбата ще стане по-разбираема и приложима.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.