Аргументите на бизнеса за удължаването на срока за влизане в сила на измененията в Наредба Н-18 по отношение на специализираните софтуери за управление на продажбите са чути, съобразявам се и с днешното разпореждане на министър-председателя, затова решението от работната среща е да отложим срока с 6 месеца, считано след 31 януари. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов, цитиран от ведомството.

Ресорният министър проведе работна среща с представители на хотелиерския и ресторантьорския бранш, продължила 3 часа. След нея стана ясно, че бизнесът получава половин година гратис като така крайният срок се измества от 31 януари на 31 юли. Първите три месеца от новото отлагане ще бъдат използвани за срещи между експертите на съответните браншови организации и Националната агенция по приходите (НАП). “Това се прави с цел изясняване неяснотите, за които туристическият бизнес претендира”, пишат още от финансовото министерство. В следващите седмици ще се обсъди и режимът на запечатване на обекти от приходната агенция. Според Горанов общо между двете теми няма, но поради настояване на бизнеса, все пак запечатването на обекти ще се обсъди.

Пред министъра браншовите организации поставиха част от вижданията си за прилагането на наредбата за касовите апарати, а не толкова аргументи против нейното съществуване. На брифинг днес шефът на Българската хотелиерска и ресторантьордка асоциация Вени Петрова коментира, че по време на срещата Горанов е останал отворен за разговори по останалите искания на бранша, представени в тяхната декларация, включително темата за по-ниско ДДС. Петрова уточни, че за диференцираната ставка финансовият министър не е склонен да разговаря на този етап и помоли организираните протести за утре да се отменят. Шефът на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов изрази своята удовлетвореност от срещата и каза, че през предстоящите три месеца, в които ще се правят работни срещи с НАП, ще има и представители на малкия и средния бизнес, които са извън сектора на хотелиерството и ресторантьорството, като се надява в резултат на това след 6 месеца да има една работеща Наредба Н-18.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Ваканция за изрядните платци по кредити (ОБНОВЕНА)

Очакваният мораториум върху плащанията по банкови кредити заради причинената от пандемията икономическа криза вече е възможен. Европейският банков орган (ЕБО) даде зелена светлина за банкова ваканция върху плащанията по кредитите в България. Сега правилата трябва да бъдат подготвени от Асоциацията на банките в България (АББ) и ще бъдат представени на Българска народна банка (БНБ), след като ЕБО прие указания за мораториумите.

Търговците на горива декларират онлайн покупната си цена

Търговците на горива вече могат да подават по електронен път данни за покупната цена на горивата, които са продали през месеца. Това ще става с нова електронна услуга на Националната агенция по приходите (НАП), съобщиха от ведомството.