0

Н арцисите са сред най-свежите цветя в пролетната градина. Те са сред най-ранните цветя, които се появяват в градините с умерен климат.

Нарцисите са сред най-свежите цветя в пролетната градина. Те са сред най-ранните цветя, които се появяват в градините с умерен климат.

Нарцисите са многогодишно грудково растение, което обикновено се сади през есента. През зимата стъблото и листата на нарциса се формират в грудката и се показват през късната зима преди растението да разцъфти през пролетта.

Повечето видове са с едно цвете от всяка грудка. Удължаващият се ден и повишаващите се температури карат растението да увехне, а събраните пред пролетта хранителни вещества се връщат в грудката. Тези малки грудки ще прекарат следващите три сезона под земята, приготвяйки се да избухнат с ново цвете следващата пролет.

Нарцисите формират нови грудки от време на време, разпространявайки се из градината.

Атрактивно

Основната причина да отглеждате нарциси е, че придават атрактивен цвят на градината ви. В момент, когато си мислите, че зимата никога няма да си тръгне, тези красиви цветя показват главите си и напомнят, че пролетта е зад ъгъла.

Нарцисите се отглеждат както на слънце, така и на шарена сянка. Те имат и много полезна роля като прихващат и съхраняват хранителните вещества от почвата. Това става по времето, когато пролетните дъждове могат да отмият нутриентите. Така че, съхранявайки ги в земята, нарцисите запазват плодородието на почвата. Когато вече увяхват, част от хранителните вещества в растението се освобождават и отиват към други растения, които имат нужда от тях.

Опрашване

Друга важна роля на нарцисите е, че когато цъфтят в ранната пролет или в късната зима, са полезни за пчелите и другите ранни опрашители. Те са важен източник на нектар на тези полезни насекоми, когато други източници не са налични.

Нарцисите могат да бъдат полезни като се засадят около плодни дръвчета или други култури, които се нуждаят от опрашване през пролетта. Поради тази причина нарцисите са чудесна компания за ябълките, крушите, черешите, сливите.

Без трева

Засадени в кръг около плодното дръвче тези цветя предотвратяват появата на трева край тях. Градинарите знаят колко е важно да потиснат появата на трева около корените на младите дръвчета, понеже тревата се конкурира с тях за вода и хранителните вещества. А както казахме, нарцисите освобождават неизползваните нутриенти към младото дърво.

Тревата също така може да създаде благоприятна среда за бактериите.

Нарцисите могат да бъдат засадени и в самите краища на градината, за да предотвратите разпростирането на тревата към растенията, които отглеждате.

Нарцисите също така предотвратяват ерозията и помагат за стабилирането на почвата там, където има наклон.

Снимка Интернет