Доставената на преработватели от държавните горски предприятия дървесина през последните две години е 13.3 млн. куб. метра. Материалът е предоставен основно чрез състезателни процедури, показват данни на земеделското министерство, изнесени от ресорният министър Десислава Танева.

За последните години има значителен ръст на онлайн продажбите – през 2017 г. те са с 7% ръст, през 2018 г. - с 20% нагоре, като миналата година достигат 24% ръст. Възстановените или новосъздадени гори са с обща площ 47 734 дка, като тяхната площ е най-голяма през 2017 г. - 17 454 дка. За по-доброто изпълнение на работата земеделското министерство е инвестирало над 10.2 млн. лв., за да купи 176 броя специализирана горска техника.

На запитване как ведомството работи по изпълнение на зададените приоритети, Танева отговаря, че предприетите мерки се финансират не само с националния бюджет, но и с еврофондове. Директните плащания за периода 2017-2019 г. са на стойност 3.6 млн. лв., а за мерките за пазарна подкрепа са инвестирани 243.9 млн. лв. По програмата за развитие на селските райони са изплатени 2.2 млн. лв. или 40% от целия бюджет до края на декември 2019 г. По програмата за морско дело и рибарство са изплатени 47.4 млн. лв., което се равнява 23.2% от целия бюджет. За периода 2017-2019 г. Усвоените средства по схеми за държавни помощи са около 800 млн. лв.

По темата: дървесина
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Оранжерии пред фалит заради коронавируса

Хиляди производители на разсад твърдят, че са обречени на фалит, тъй като не могат да продадат продукцията си.  Заради крутите мерки срещу коронавируса пазарите са затворени. 

Украйна забрани износа на елда

Министерството на селското стопанство на Украйна забрани износа на елда (гречка), съобщиха световните агенции. Мярката е със срок на действие до 1 юли е целта е защитата на вътрешния пазар.