Нарастват бг кандидат-студентите за инженерни специалности в чужбина

Нарастват бг кандидат-студентите за инженерни специалности в чужбина

Тази година значително е нараснал процентът на кандидатстващите за инженерни науки в Европа. Основни причини за този бум, според консултантите за висше образование в чужбина от ЕДЛАНТА, са възможността за стажове и практики още по време на следването, както и бързата реализация на пазара след завършване.

Наред с интереса към IT специалностите, все по-привлекателни за българските кандидат – студенти стават програмите в сферата на машинното инженерство, електроинженерството и електрониката, авиоинженерството, биомедицинското и строителното инженерство. Това се дължи най-вече на търсенето на квалифицирани инженери в момента, в световен мащаб.

Други специалности, които привличат желаещите да учат в Европа, са тези в сферата на изкуството (графичен дизайн, моден дизайн, музика и музикално продуциране, филмово изкуство, режисура и продуциране, театрално изкуство и др.). Все повече са и младите хора, които искат да заминат, за да учат психология или специалности с бизнес насоченост.

Кандидат-студентите ще имат възможност да се срещнат водещи университети, предлагащи широк спектър от бакалавърски и магистърски програми на английски и немски език. Те ще се представят по време на 10-то издание на изложение „Европейско образование за успешна кариера“, което тази година неслучайно минава под мотото „Engineer your future“ („Планирай и реализирай своето бъдеще“) - 28 -и септември в София в хотел "Хилтън“, на следващия ден в Пловдив в хотел "Империал" и на 1-и октомври в Бургас - хотел "Приморец".

Ученици от цялата страна ще могат да се срещнат лично с представители на университетите и с консултанти по образование в чужбина, за да се ориентират в избора си на подходяща специалност и университет и да изберат страна за висшето си образование.


Ще гостуват над 30 университета от Великобритания, Холандия, Германия, Швейцария и Испания, а за първи път ще се представи и Полша. Сред изложителите са престижни университети от Англия като University of Southampton (в топ класациите за инженерни специалности, компютърни науки, изкуство, медии и комуникации), University of Surrey (в топ 10 за биомедицински науки, психология, инженерни науки, криминология), University of Reading (световноизвестен с бизнес програми и лидер в сферата на метеорологията), както и University of Twente - №1 технически университет в Холандия. За първи път в България пристига Cardiff University – №1 университет в Уелс, известен с програмите си по архитектура, машинно инженерство, музика, лингвистика и др.

Сред акцентите в придружаващата програма от безплатни презентации, ще бъдат „Mотивационното есе – ключ към мечтания университет“, „Иновативно и перспективно образование в Холандия“ и “Изборът на подходяща специалност - предпоставка за успешна кариера“. Топ университетът за изкуства във Великобритания - Arts University Bournemouth, ще гостува със специална презентация относно задължителните елементи на успешното портфолио.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.