Нарастващо предлагане забави поскъпването на жилищата

Нарастващо предлагане забави поскъпването на жилищата

Купувачите търсят качествени имоти и не бързат да сключват сделките

Поскъпването на жилищата в България се забавя през първото тримесечие на 2018 г., сочат данни на европейската статистическа служба Евростат, като според столични брокери основната причина е нарастващото предлагане.

Според Младен Митов от „Явлена“ отчетените цифри от Евростат отразяват състоянието на пазарна у нас. „Това е нормалната реакция на пазара, защото очакванията на продавачите остават високи, но купувачите плащат вече само при необходимост и най вече при доказано качество. Случващото се е радващо, защото пазарът не е подвластен на някакви балони. Преди време имаше по-бързо нарастване на цените, защото имаше известен недостиг на жилища. Сега вече и купувачите са достатъчно разумни, за да не се хвърлят да купуват на всяка цена и много взискателни“, добави брокерът. По думите му тенденцията на забавяне на поскъпването ще се запази.

Тихомир Цаков от „Аристо“ също определи ставащото като нормална реакция на пазар защото хората не могат да приемат високи темпове на нарастване на цените. „Продавачите се поувлякоха с надуването на цените. От друга страна, хората са по-разумни и знаят, че може да има нарастване на лихвите по ипотеките и са по-внимателни. Правят си сметка какво ще се случи след две или три години“, смята той.

Според Даниела Грозева от „Веда корект“ тенденцията на забавяне на поскъпването ще се запази, защото все повече хора, решили да купуват жилище, изчакват дали предлагането няма да нарасне още и поскъпването да спре и цените да започнат да падат. „Вече цените на новото строителство станаха доста високи. В същото време купувачите стават все по-взискателни и разпитват за фирмите, които строят и следят пазара.“

„Забавянето на ръста на цените не е неочакван“, каза Полина Стойкова от Bulgarian properties. “Много от факторите, обуславящи поскъпването, като ръст на доходите, бума в кредитирането и голямото търсене вече се изчерпват. Предлагането на жилища нараства и средните цени за София например продължават да са под 1100 евро/кв. м. Няма и силно търсене от чужденци, което би стимулирало ръст на цените“, добави тя.

От януари до края на март цените в сегмента у нас бележат повишение от 7,1% на годишна основа, което е най-бавният растеж от второто тримесечие на 2016 г. Това поставя страната ни на 11-о място по ръст на цените на жилищата сред страните - членки на ЕС. Спрямо четвъртото тримесечие на 2017 г. цените на жилищата в България са се повишили с 0,9%.

Данните на Евростат сочат още, че в България след пиковия ръст от 28,9% през 2007 г. и 25% през 2008 г. цените на жилищата са се понижили рязко с 20,4% през 2009 г. вследствие на световната финансова криза и спукването на балона на жилищния пазар у нас и са се върнали към скромен растеж от 1,4% през 2014 г. Миналата година средният ръст на цените на жилищата в страната ни е достигнал 8,7%. През 2016 г. 82,3% от българите са живели в собствен дом спрямо средно равнище от 69,2% в ЕС. През същата година 17,7% са обитавали жилище под наем при средно равнище от 30,8% в ЕС.

Данните на Евростат показват още, че преди две години разходите за жилището са били прекомерно бреме за 20,7% от българите при средно равнище от 11,1% в Евросъюза.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.