Нарастване на безработицата в ЕС през май, изненадващо понижение в България

Нарастване на безработицата в ЕС през май, изненадващо понижение в България

През май 2020 година безработицата в ЕС и в частност в еврозоната нарасна доста по-слабо от очакваното, докато в рамките на България дори отбеляза изненадващо понижение, показват данни на европейската официална статистика Евростат.

Безработицата в ЕС се повиши през май до 6,7% от 6,6% през април и след като през месеците февруари и март (преди и в самото начало на коронавирусната пандемия) беше регистрирана най-ниската безработица от 6,4%, откакто Евростат стартира ежемесечното си проучване през януари 2000-а година.
В рамките на еврозоната безработицата се повиши през май до 7,4% от 7,3% през април при очаквания на финансите пазари за по-силен скок към 7,7 на сто.
За България данните на Евростат пък показват понижение на нивото на безработица през май до 4,6% от 4,8% месец по-рано.
Трябва обаче да се има предвид, че тези доста добри данни за относително ниска безработица вероятно не отразяват реалните негативни щети, които коронавирусната пандемия нанесе върху икономиката и заетостта в стария континент. След като към през март цяла Европа се оказа под карантина, европейските правителства въведоха редица схеми в подкрепа на работните места и програми за поемане на заплатите на принудително пуснати в отпуск трудещи се. Тези програми вероятно "замаскират" реалното ниво на безработица. През май също така започна разхлабването на ограничителни противоепидемични мерки и бизнесът отново започна да се връща на работа.
Според европейската статистика общо 14,366 млн. европейци, от които 12,146 милиона от еврозоната, са били без работа през май, като спрямо април е отчетено увеличение на безработните в ЕС с 253 хиляди, при увеличение в рамките на еврозоната със 159 хиляди.
През май общо 2,815 млн. младежи на възраст под 25 години са били без работа в ЕС (ниво на младежка безработица от 15,7%), като това представлява повишение на младежката безработица със 64 хиляди спрямо април, когато безработицата сред младите европейци беше на ниво от 15,4%.
Евростат представи и данни, според които нивото на безработица в България през май се понижи до 4,6% от 4,8% през април.
През май 154 хиляди българи са били без работа спрямо 160 хиляди през април и 140 хиляди година по-рано (през май 2019 г.).
Нивото на младежката безработица в България се понижи през май до 12,1% от 14,0% през април, като през петия месец на годината без работа са били общо 18 хиляди български младежи на възраст под 25 години спрямо 20 хиляди месец по-рано.
Данните на Евростат също така показват, че безработицата сред жените в нашата страна остава през май на априлското ниво от 5,2%, докато безработицата сред мъжете се понижава до 4,8% от 5,0% месец по-рано.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.