0

В сички овощни видове, отглеждани у нас, през декември са във фазата си на естествения дълбок (задължителен) покой.

Всички овощни видове, отглеждани у нас, през декември са във фазата си на естествения дълбок (задължителен) покой.


Въпреки това има работа, която може да се свърши в подходящи дни.
Засаждането на овощни дръвчета е напълно възможно през декември, Може да се извърши докато почвата не е замръзнала. Има ли благоприятни дни, трябва да се използват, защото вкореняването ще е по-сигурно, отколкото през пролетта. Най-важно e температурата на въздуха да не е по-ниска от 5-6 градуса и почвата да не е преовлажнена.
Ако метеорологичните условия не позволяват, незасадените дръвчета трябва да се съхранят по най-надежден начин, наредени в трап при взети мерки срещу наводняване и повреди от гризачи.


Най-лесно може да се запазят, като се изкопае по-голяма ямка, в която временно да се засадят.
Кора
В този период е подходящо да се остържи старата и напукана кора на ствола и по-дебелите клонки на дърветата. Това е мярка срещу зимуващите под кората неприятели.
Тази дейност не трябва да се отлага за пролетта, тъй като тогава част от вредителите вече може да са станали активни. Друга важна практика е намазване с варно мляко на стволовете и дебелите клони. Препоръчителна е за всички овощни видове. При младите дръвчета се прави с по-разредена каша.
Прекопаване
Прекопава се дълбоко почвата около овошките, по този начин ще се предпазят от болести и неприятели. Добре е да се покрият стъблата на младите дръвчета с подръчни материали, за да се предпазят от зайци и други гризачи. Ако не са напръскани през ноември, може това да се извършва сега с бордолезов разтвор 2 % против бактериален пригор, ранно кафяво гниене и други болести по овощните дръвчета. Пръскането ще е ефективно, ако температурата на въздуха не е по-ниска от 5 градуса и да няма опасност разтворът да замръзне, преди да изсъхне по клоните и стволовете на дръвчетата. Тихи и топли дни са възможни повече в първата половина на месеца.
Преди почвата да е замръзнала може да засадят къпини, малини и френско грозде. В началото на декември трябва да се направи дълбока обработка на почвата около лозите, ако не е извършена през ноември.
Обработка
Обработката на почвата около стволовете на единичните дръвчета в двора или в редовете, ако има обособена овощна градина, е една от най-важните есенни грижи за овощаря.
Да си има предвид, че пролетната обработка не заменя есенната.
Обработката се извършва след разхвърлянето на торовете. Време е да се захване с почистването на короните на дърветата от мумифицирани плодове и гъсенични гнезда. И в труднодостъпните места това се постига лесно с ножица гъсеничарка.
Присаждане
Настъпва времето за събиране на калеми за присаждане. Вземат се от южната страна на дръвчетата и се съхраняват в леко влажен пясък, заровени в почвата. За такова съхранение се изкопават трапове откъм северните страни на постройки, където температурните колебания през зимата и рано напролет са малки.
Случва се и пролетното затопляне да настъпи по-рано, сокодвижението да започне, а това не е подходящият момент за отрязване на калеми. През декември по-лесно се осигурява и правилното им съхранение.

Проветрявайте редовно плодохранилището

Проверявайте редовно състоянието на съхраняваните в домашното плодохранилище плодове. Ако температурата е висока, може да я понижите, като отворите вратите и прозорците през по-хладните часове на денонощието. Чрез такова проветряване може да регулирате донякъде и влагата, за да не се развият плесени и плодовете да не загниват. Сухо ли е, трябва да внесете широки съдове с вода, за да се овлажни въздухът. При ниска влажност водата от плодовете се изпарява и кората им се нагърчва. Почистете и приберете инвентара и инструментите, с които сте си служили досега и ги подредете на сухо в склада. Онова, което подлежи на ремонт, отделете. В неподходящи за друга работа дни може да се захванете с отстраняване на повредите.