Направо да монтираме въртяща се врата

Направо да монтираме въртяща се врата

Ноември 1922 г., събрали се членовете на политбюро на болшевишката партия в Русия да заседават по неотложните въпроси на държавното развитие. Заседанието се проточило и решили да пийнат по чашка, две водка та да тръгнат обсъжданията по-добре. Започнал Бухарин да налива и когато стигнал до Ленин, той сложил длан на чашката и казал:
- На мен и Лев Давидович (Троцки) не сипвайте, че през октомври 1917 пак така веднъж се напихме, после съм се катерил на някакви столове и такива глупости съм приказвал, че и до ден днешен не можем да се оправим.

Веднага се сещам за този стар анекдот при новината, че ще си сменяме адреса в София през телефона. В тия пандемични времена е добре да се разширява дитигализацията, но трябва и да се мисли какви биха били последиците от това.

И така, услугата е започнала вече в район „Студентски“ и дори 400 души вече са се възползвали от нея. Какво представлява тя? В определен сайт на Столична община за адресна регистрация, след реклама колко е лесно и без чакане на гише, потребителят е отведен към услугата на приложение, с което между другото може да се вземат и стокови кредити. И оттук започва „веселата част“ - трябва да инсталираш приложението на мобилния си телефон и с номера на този телефон да влезеш в системата, където те чака.....познайте какво? Съобщаване на какви ли не лични данни, на всичко отгоре и изискване да си направиш селфи, за да се идентифицираш. Безспорно, това е голямо улеснение за чиновниците в общината, при които се сменя настоящия адрес. Щяло да улесни и наемателите, които по принцип трябва да отидат до съответния район със собственика на имота, който да декларира съгласие, че те могат да се регистрират в неговото жилище. Само е нужно да се изпрати имейл на собственика, след това той да потвърди съгласието си чрез въпросното приложение и хоп, готово.

И тук идват въпросите. Хубаво общинарите се стремят за облекчат услугите за гражданите, но така ли трябва да стане – с помощта на приложение за мобилните телефони, дето се използва и за да си купиш диван на кредит? Как са защитени личните данни в това почти неизвестно приложение? Освен за сигурността им, която всички знаем, че у нас е доста чувствителна тема, особено след като личните данни на 5 млн. души в НАП „изтекоха“ като бърза река и не се знае кой какво прави с тях, има и други въпроси. Как баба Пена, която е решила да пусне квартиранти в една от стаите в жилището си, ще даде по дигитален път своето съгласие? В Студентския град прилагат настанителни заповеди, а баба Пена договор за наем ли ще трябва да сканира и сложи в приложението или направо нотариалния акт за собственост? Защото до края на годината електронната смяна на адрес ще става и в други райони на София.

При нанасянето си в нова квартира една студентка казала: Хазяин, трябват ми 12 ключа за моите приятели. - Аз викам направо да монтирам въртяща се врата, отвърнал стопанинът.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.