Уникална операция на жена с карценом, обхващащ няколко органа и системи са направили специалисти по „Ушни, носни и гърлени болести” и „Лицево-челюстна хирургия” във Военно-медицинска аказемия, съобщиха от там.

Пациентката е била на 49 години. В продължение на половин година тя е лекувана неуспешно в няколко болници. Прегледът установил, че туморът обхваща ушния канал, средното ухо, мастоида, вътрешното ухо, черепната база, темпоро-мандибуларната става, паротидната жлеза и съдово-нервния сноп на шията. „Отстраняването на такова образувание е сложно и рисково, тъй като ангажира лицевия нерв, големите съдове на шията и близко разположените мозъчни обвивки“, коментира професор Цветков.

Самата операция е продълшжила 12 часа, като за реконструкцията на шията е използвана тъкан от гръдния мускул на пациентката. Жената се възстановява нормално.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

България ще ползва опита на Хърватия в областта на донорството

 Опитът на Хърватия в областта на донорството и трансплантациите обсъди министърът на здравеопазването Кирил Ананиев с националния координатор по трансплантация на Хърватия д-р Мирела Бушич и зам.-председателя на Комисията по здравеопазване и социалните въпроси на Националния парламент д-р Синиша Варга. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Смъртоносна трихинелоза се маскира като грип

Смъртоносната трихинелоза от дивечово месо и свинско се маскира като грип. Тя може да бъде лекувана погрешно дни наред, особено през януари и февруари, когато е сезонът на инфлуенцата, предупредиха инфекционисти.

Половината аптеки без софтуер, не могат да засичат фалшивите лекарства

Половината аптеки нямат аптечен софтуер. Те не могат да въведат двете информационни системи, които стават задължителни от февруари. Това заявиха единодушно участниците в кръгла маса, организирана от инициативен комитет от магистър-фармацевти в София.