Направиха първата белодробна трансплантация у нас
2

Направиха първата белодробна трансплантация у нас

Направиха първата белодробна трансплантация у нас

Първата белодробна трансплантация у нас беше извършена в Университетската болница „Лозенец“ (бивша Правителствена). Операцията бе осъществена от нейния директор проф. Любомир Спасов в партньорство с екип от германски специалисти. Това съобщиха от Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ и уточниха, че реципиентът е пациент на 69 години.

Белият дроб е от изпаднала в мозъчна смърта 40-годишна жена от Варна. С органите си тя е дала шанс за живот на още петима други. Семейството й въпреки тежкия момент е взело решение да дари нейните органи, подчертаха от агенцията. В Университетската болница “Лозенец” са присадени и двата бъбрека на донора.

Пациент от листата на Военно-медицинска академия е получи шанс за живот чрез трансплантация на черния дроб.

Сърцето е трансплантирано в Хърватия поради липса на подходящ по съвместимост реципиент в България.

Служителите от Министерство на здравеопазването и изпълнителна агенция “Медицински надзор”, координирали донорската ситуация, изказват своята дълбока благодарност и признателност на семейството на донора, както и на лекарските екипи, извършили трансплантациите през изминалата нощ. Те изказват съболезнования на семейството на починалата жена.

По данни Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ чакащите в листата за трансплантация на бял дроб са 19 човека.

Към момента присаждането на този орган на български граждани се извършва само в Австрия, като до месец август, когато тези операции за наши сънародници бяха възобновени, имаше двегодишно прекъсване. Първата след продължителната пауза беше направена преди два месеца на 28-годишната Илияна Христова.

Директорът на дирекция „Координация на трансплантациите и асистираната репродукция“ в агенцията д-р Евелина Цветкова поясни пред „Монитор“, че всички чакащи този вид трансплантация са подготвени. Здравословното им състояние се наблюдава от лекари на Клиниката по пулмология във Военно-медицинска академия. По думите й, хората са готови да заминат, щом бъде обявена възможността за донор, който отговаря на показателите на реципиента.

От януари 2020 г. български лекари от Университетската специализирана болница „Света Екатерина“ започват обучение във Виена за извършване на присаждане на бял дроб. То ще се осъществява от световно известният трансплантолог проф. Валтер Клепетко. Техни колеги от Военно-медицинска академия пък, ще бъдат обучавани в Австрия как да подготвят и наблюдават пациентите, очакващи бъбречна трансплантация в предоперативния период.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.