0

Л екари от Университетската болница „Св. Марина“ във Варна извършиха алогенна костно-мозъчна трансплантация на дете с левкемия, съобщиха от лечебното заведение.

Лекари от Университетската болница „Св. Марина“ във Варна извършиха алогенна костно-мозъчна трансплантация на дете с левкемия, съобщиха от лечебното заведение.

Пациентът е 17-годишно момче с много рядка и трудно лечима форма на заболяването. Донор е неговият брат.

През декември 2016 г. пациентът е диагностициран в Клиниката по детска клинична хематология и онкология в болницата. В резултат на химиотерапията момчето е в стабилна ремисия в продължение на 16 месеца. В края на този период обаче се появява рецидив, за който единствената алтернатива е алогенната трансплантация. Тя е направена с напълно съвместими хематопоетични стволови клетки, добити от родния брат на пациента. В момента детето се възстановява в Клиниката по детска хематология и онкология.

От юни 2015 г. до септември 2018 г. в отделението по трансплантации в „Св. Марина“ са извършени 71 автоложни и алогенни трансплантации на хематопоетични стволови клетки на възрастни и на деца.

Ако те бяха потърсили помощ в чуждестранни клиники, това би струвало на държавата повече от 15 млн. лева, а лечението им във Варна е струвало около 3 млн. лева. С тази си дейност варненската университетска болница е спестила на държавата над 12 млн. лева, уточниха от лечебното заведение.

Единственото отделение по трансплантации в Източна България отваря врати в края на 2014 г. в Университетската болница „Св. Марина“ – Варна, като по този начин високотехнологичната болница поставя началото на една нова дейност – извършване на автоложни и алогенни трансплантации на хематопоетични стволови клетки при възрастни и деца, припомниха специалистите. Първата автоложна трансплантация е извършена през юни 2015 г., а първата алогенна – през август 2017 г., като най-малкият пациент е на 6 г., а най-възрастният – на 67 години.