Направиха чоризо от древни телета

В Източните Родопи

Направиха чоризо от древни телета

Карантината роди нови деликатеси

 

Три нови рецепти за деликатеси създадоха собствениците на Дивата ферма, Благовеста и Николай Василиеви, докато карантината ги арестувала вкъщи, разказа стопанката за „Телеграф”.


Единият от тях е уникално чоризо, което фермерите правят за първи път в света от месото на древни телета. Припомняме, че Дивата ферма е най-успешна от българо-холандския проект Новото Тракийско злато, който действаше в страната ни преди седем години. Тя се намира в Източните Родопи до Маджарово и в нея се отглеждат стада древни породи телета и крави. С годините фермата се разви, направи къща за гости и кланица, цехче за преработка на уникалното месо и няколко магазина в страната. Тя е известна на бърдуочинг туристите в цял свят.
Открития
Сега, понеже спрял потокът от туристи в къщите за гости, вечерите семейството посветило на изследователска кулинарна дейност. Така създали първо чоризото. По принцип италианският салам се прави от свинско и е доста мазен, мисля, че ние първи създадохме чоризо от телешко, разказа Благовеста Висилиева. Идеята беше хем да е здравословно, хем пикантно. Лабораторни изследвания са показали огромни количества желязо, магнезий и цинк в месата.
Див копър
Другият деликатес е луканка, пак само от телешкото от фермата. Кръстена е на селото на предците на Николай в Беломорска Тракия Съчин. Тя е с уникален вкус. Съдържа няколко вида ароматни треви, но основно див копър. Цената й е 57 лв. килото, но от 300 г месо се получава 150 г луканка, обясни Благовеста Василиева.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.