0

 

Три нови рецепти за деликатеси създадоха собствениците на Дивата ферма, Благовеста и Николай Василиеви, докато карантината ги арестувала вкъщи, разказа стопанката за „Телеграф”.

 

Три нови рецепти за деликатеси създадоха собствениците на Дивата ферма, Благовеста и Николай Василиеви, докато карантината ги арестувала вкъщи, разказа стопанката за „Телеграф”.


Единият от тях е уникално чоризо, което фермерите правят за първи път в света от месото на древни телета. Припомняме, че Дивата ферма е най-успешна от българо-холандския проект Новото Тракийско злато, който действаше в страната ни преди седем години. Тя се намира в Източните Родопи до Маджарово и в нея се отглеждат стада древни породи телета и крави. С годините фермата се разви, направи къща за гости и кланица, цехче за преработка на уникалното месо и няколко магазина в страната. Тя е известна на бърдуочинг туристите в цял свят.
Открития
Сега, понеже спрял потокът от туристи в къщите за гости, вечерите семейството посветило на изследователска кулинарна дейност. Така създали първо чоризото. По принцип италианският салам се прави от свинско и е доста мазен, мисля, че ние първи създадохме чоризо от телешко, разказа Благовеста Висилиева. Идеята беше хем да е здравословно, хем пикантно. Лабораторни изследвания са показали огромни количества желязо, магнезий и цинк в месата.


Див копър
Другият деликатес е луканка, пак само от телешкото от фермата. Кръстена е на селото на предците на Николай в Беломорска Тракия Съчин. Тя е с уникален вкус. Съдържа няколко вида ароматни треви, но основно див копър. Цената й е 57 лв. килото, но от 300 г месо се получава 150 г луканка, обясни Благовеста Василиева.