0

О тглеждането на алое вера е изключително лесно, тъй като растението не се нуждае от много грижи.

Отглеждането на алое вера е изключително лесно, тъй като растението не се нуждае от много грижи.

Полезните свойства на растението алое вера са всеизвестни. Добрата новина е, че можете да го отглеждате у дома и да го използвате в ежедневието си винаги когато пожелаете. То вирее чудесно като стайно растение и се нуждае от съвсем малко грижи, основно поливане с малко вода.
Приложения
Приложенията на растението постоянно се увеличават. То представлява природен източник на ценни вещества и може да се окаже решение за редица ежедневни болежки и неразположения. За да гледате алое у дома, са ви нужни само голяма глинена саксия, обикновена почва, която да изпълни половината от глинения съд. Останалата половина трябва да бъде торфен мъх. Трябват ви и дребни камъчета, които да разположите по дъното на саксията, за да осигурите дренаж. Накрая идва и стрък от алое вера, който искате да култивирате.


Почва
Започнете с посипването на дъното на саксията с камъчета. Така ще осигурите добър дренаж за растението и корените му няма да изгният. Напълнете наполовина съда с обикновена почва. Отгоре посипете с торфен мъх. Никога не използвайте пясък, тъй като в него се съдържа прекалено много сол, а тя не е полезна за растението.
Засадете растението в центъра на съда. Покрийте го с почва до основата на листата.
Корени
Алое вера обикновено пуска големи корени, които се захващат стабилно в почвата. Веднъж щом засадите новото растение, препоръчително е да не го поливате в продължение на 2 седмици. Корените ще продължат да растат през това време. След това можете да го полеете с малко вода.
Алое вера е растение, което обича светлината. Сложете го на място, което е обилно огрято от слънцето.
Растението се нуждае от малко вода. Поливайте го веднъж на две седмици.
Зима
Алое вера не обича студеното. Пазете го добре през зимата. Обикновено растението расте бързо и скоро ще забележите, че около него ще започнат да се развиват още издънки. Това са млади растения, които можете да извадите от почвата и да посадите в други саксии. Направете го веднага щом достигнат височина около 4 пръста.

Пуска много издънки

Както сами можете да се убедите, отглеждането на цветето алое вера у дома не е сложно. Растението се развива бързо и не е претенциозно. Щом забележите, че листата му стават твърде големи или месести, можете да ги отрежете и да ги използвате за приготовление на домашни разкрасителни и лечебни средства. Това растение се възпроизвежда бързо, което означава, че винаги ще разполагате с издънки за разсаждане.
Добре е да ги отделите от основното растение, за да може то да се развива нормално. А междувременно можете да продължите с грижите и за новите растения. Отглеждането на това лечебно растение е много приятно и лесно, освен това винаги ще можете да се възползвате от многобройните му полезни качества.