Наполовина по-малко чужденци посетили България през септември

Наполовина по-малко чужденци посетили България през септември

Посещенията на чужденци в България през месец септември тази година са 563.7 хил. или с 56.2% по-малко в сравнение със същия месец през 2019 г. Това сочат данни на Националния статистически институт (НСИ) относно пътуванията на българи в чужбина и посещенията на чужденци у нас.

Срив е регистриран при пътуванията по всички наблюдавани цели: „почивка и екскурзия“ - с 67.3%, „служебна“ - с 65.0%, и „други“ (вкл. гостувания и транзитни преминавания) - с 39.7%. Транзитните преминавания през страната са 45.2% (254.6 хил.) от всички посещения на чужденци в България. През миналия месец относителният дял на посещенията по цели е, както следва: с други цели - 53.8%, с цел почивка и екскурзия - 34.8%, и със служебна цел - 11.4%

От общия брой чужденци, посетили страната през септември 2020 г., делът на гражданите от Европейския съюз е 52.9%, или с 62.1 на сто по-малко в сравнение със същия месец на предходната година. Спад в посещенията се наблюдава при гражданите от всички страни, включени в проучването. Посещенията на граждани от групата „Други европейски страни“ намаляват с 40.2%. По време на продължаващата епидемична обстановка в страната пътуванията на български граждани в чужбина са 555.6 хил., или с 15.0% под регистрираните през септември 2019 г.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.