Експозиция „Египетската кампания (1798–1801) на Наполеон Бонапарт в документи и издания от фондовете на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” се открива в четвъртък от 16.00 ч. в НБКМ.

В продължение на две седмици посетителите ще могат да видят ценни архивни материали от богатата колекция „Ориенталски сбирки” на библиотеката, свидетелстващи за исторически събития от края на ХVІІІ и началото на ХІХ век и за съпътстващите ги научни изследвания.

Необичайната изложба е посветена на 220-годишнината от началото на военната кампания на Наполеон Бонапарт в Египет и е

първата по рода си у нас

За първи път се представят и архивни документи на арабски и османотурски език, пряко свързани с темата – общо 70 архивни единици (около 130 листа). За да осветлят различни аспекти на похода, библиотечните експерти са подбрали важни документи, свидетелстващи за военните действия и дипломатическите отношения между страните в конфликта, както за политическата ситуация през този период.

Част от архивните материали ще бъдат изложени в оригинал в осем витрини, а други са репродуцирани върху 16 експозиционни табла. Включени са писма и доклади на френските главнокомандващи, преведени от френски на арабски и османотурски; документи, издадени от централната османска власт, под чието управление тогава е бил Египет; документи, изпратени от различни османски военнокомандващи до централната османска власт, с които я осведомяват за движението и действията на френските войски, и др.

Интерес представляват писмата от арабски шейхове, разкриващи ситуацията в Египет след френската окупация. Послание от неизвестен автор до великия везир Юсуф Зия паша пък съобщава за писмото на Наполеон до мюсюлманския народ.

Експертите са убедени, че във военно отношение Наполеоновата експедиция в Египет е провал, но, от друга страна, тя се нарежда сред най-блестящите успехи на френската наука. Именно на тази теме е посветена финалната част на изложбата в НБКМ. Съгласно най-добрите традиции на френското Просвещение,

армията е съпровождана от повече от 160 учени

– едни от най-забележителните умове на Френската академия: археолози, историци, инженери, математици, зоолози, ботаници, биолози, химици, физици и, разбира се, художници. Тяхна е заслугата за създаването на забележителното 20-томно „Описание на Египет”, което провокира въображението и интереса на поколения европейци към мистичната арабска страна. Националната библиотека притежава и двете издания на този монументален труд. Първото е т. нар. имперско издание, чиито І том е отпечатан през 1809 г., а последният – през 1818 г. Второто излиза през периода 1821-1826 г. При постъпването си във фонда на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” част от представените в изложбата документи са били в добро, а други – в лошо физическо състояние. Днес всички архивни материали са реставрирани и надеждно съхранявани.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Висоцки свирил на Тато макар и с неохота

Големият руски бард Владимир Висоцки /1938-1980/  е свирил и пял на някогашният Първи човек в България Тодор Живков при гостуването на театър „Таганка“ у нас през далечната 1975-а, съобщи изненадващо журналистът Анатоли Петров, автор на две книги, разказващи за гастрола на знаменития московски театър у нас.

Меломани аплодират задочно звезден тенор, желаят му бързо оздравяване

Старозагорски меломани аплодираха задочно тенора Бойко Цветанов  в събота, след като изгледаха записи на негови изпълнения, заснети преди десетина години в Москва и му изпратиха пожелания за скорошно оздравяване.

Вежди Рашидов и Мариус Донкин обсъждат в Саудитска Арабия програма за културно сътрудничество

Разговори за възможностите за опознаване на богатото културно наследство на двете държави проведе председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов по време на двудневно посещение в Саудитска Арабия.

Рашидов, който е и председател на групата за приятелство със Саудитска Арабия в българския парламент, е почетен гост на известния фестивал „Зима в Тантора”. Във водената от него делегация е и Мариус Донкин, директор на Народния театър „Иван Вазов“.