0

Г олям интерес от безработни към селското стопанство и желание да започнат сезонна работа в него отчитат земеделски производители в Благоевградско, съобщи сайтът Агри.бг.

Голям интерес от безработни към селското стопанство и желание да започнат сезонна работа в него отчитат земеделски производители в Благоевградско, съобщи сайтът Агри.бг.


Инициативата за осигуряване на работна ръка в земеделието и намаляване на безработицата по време на криза се възприе добре от фермерите, а явно има интерес и от останалите без работа хора. Венелин Георгиев, председател на Асоциацията на оранжерийните производители и председател на Консултативния съвет по плодове и зеленчуци в област Благоевград, е коментирал пред БНР, че желаещите да започнат работа в земеделието звънят денонощно. До тази година българските фермери се задъхваха от липса на работна ръка. Дори се наложи пиперопроизводителите и зеленчукопроизводителите да намалят драстично площите си, защото нямаше кой да бере реколтата. Това бе повод ромите буквално да рекетират работодателите за все по-високи надници, без да вършат качествено работата си, коментираха зеленчукопроизводители пред „Телеграф”. Тази година заради коронавируса мнозина от сезонните работници се върнаха от странство, а освен това промени в нормативната база позволиха на работниците да получават пари от борсата, но и да работят в земеделието.