Нападналата полицай следователка се оказа къртица на БГ Мадоф

Нападналата полицай следователка се оказа къртица на БГ Мадоф

Следователката от Следствения отдел на Софийската градска прокуратура (СГП) Надежда Куюмджиева-Тодорова, която бе обвинена за хулиганство след употреба на алкохол заради нападение над полицай, се оказва тясно свързана с укриващия се в съседна Сърбия банкер-беглец Цветан Василев и адвокатите му, съобщи "Правен свят".

Нещо повече, още преди шест години е имало сведения, според които тя е подала информация за предстоящите действия по разследване на властите за източването от БГ Мадоф и съучастниците му на фалиралата Корпоративна търговска банка. Именно благодарение на изтекла информация Василев успя да напусне страната преди действията на властите, като първоначално се подвизаваше във Виена, а впоследствие се премести в Белград. Въпреки уличаващите я данни, следователката е продължила работата си в Столичното следствие, където се подвизава и друг поддръжник на подсъдимия фараон – скандалният следовател Бойко Атанасов.

Името на Надежда Куюмджиева-Тодорова попадна изненадващо в полицейските хроники в края на миналия месец. Поводът – столични полицаи се отзовават на среднощен сигнал за шумна компания, която употребява алкохол и слуша силна музика пред бл. 347 на кв. „Света Троица“. Служителите на МВР поискали прекратяването на купона, с оглед нарушаването на обществения ред в късните часове. Следователката обаче се отнесла с пренебрежение към униформените, започнала да се държи арогантно и демонстративно да пие водка през тях. След като полицаите поискали документи за самоличност от присъстващите, Куюмджиева започнала да ги обижда. В един момент тя дръпнала един от полицаите за ръката и го ударила в рамото, при което той опитал да ѝ постави белезници. Тогава пък мъж от компанията напръскал униформения със спрей и ударил друг в лицето. Заради непристойното поведение и посегателството срещу служителя на реда, Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет след седмица ще изслуша следователката, за да вземе решение за отстраняването й от съдебната власт.

Решение на кадровия орган в тази посока е трябвало да се приеме още преди години. При това, както се оказва, за далеч по-сериозни основания, подлагащи на съмнения интегритета на следователя Надежда Куюмджиева-Тодорова. Оказва се, че служителката на Столичното следствие поддържа от години много тесни контакти с един от адвокатите на Цветан Василев – Лазар Карадалиев, понастоящем задържан по обвинение за пране на пари от фалиралата КТБ. През първата половина на 2014 г. адвокатът ползвал връзките си със следователката и по конкретен казус, свързан отново с Цветан Василев, който гарантирал, че „ще се погрижи за нея“.

Близостта между Куюмджиева и Карадалиев се оказва доста сериозна, защото следователката придружава адвоката при едно от първите му посещения в Белград през януари 2015 г. за среща с укриващия се там Цветан Василев. Забележителното в случая е, че двамата дори пътуват заедно до сръбската столица и обратно. Това не са единствените допирни точки на следователката със защитаващи интересите на фараона адвокати у нас. Оказва се, че Куюмджиева контактува с Александър Пелев, бивш телевизионен водещ и настоящ адвокат от кръга около обвиняемия Карадалиев. Следователката се оказа свързана и с лидерите на протестърската организация „Правосъдие за всеки“, която в последните 2-3 години се превърна в един от рупорите на Цветан Василев в атаките му срещу държавното обвинение. Същата организация редовно промотираше и Бойко Атанасов.

Не е известно какви разследвания е водила в последните години следователката при СГП, но от бърз прочит на профила й във фейсбук се разбира, че Куюмджиева има доста свободно време, което прекарва в социалната мрежа. Активността й е характерна за класическите тролове – между купища публикации от сайтове за фалшиви новини, всевъзможни сентеции за живота, представителката на съдебната власт излива купища хейт срещу държавата като цяло, но и не пропуска да документира честите среднощни веселби. В този дух е и твърдението на Надежда Куюмджиева от 21 май, в което тя отрича да е нападала полицай след употреба на алкохол, а дори твърди, че е станала жертва на полицейско насилие. Последното е показателен пример за нивото на част от представителите на съдебната власт и обяснява ниското доверие, с което тя се ползва сред обществото.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.