Заповеди от НАП са издадени за запечатване на някои от най-посещаваните варненски заведения, показва списъкът на търговските обекти, публикуван на сайта на приходната агенция.

Сред тях са дискотека на ул. „Студентска”, барове и клубове на бул. „Чаталджа” и до Образцов дом, няколко бара, ресторанти и механи, сладкарница, пекарна, бърза закуска, месарница, кинкалерия, магазин за злато, аптека, дентален кабинет, фитнес зала и сервиз за автогуми. В списъка е дори емблематичната за варненци количка за пуканки пред Фестивалния комплекс.

Нарушения на разпоредбите по Закона за ДДС, които са предпоставка за прилагане на принудителната административна мярка, са открити и в механа и в бензиностанция на близките до Варна села Калиманци и Тополи.

„Работата на НАП-Варна през миналата година показва, че до ефективно затваряне на обекти се стига при около 1/3 от случаите. Причината е, че много от заповедите се обжалват от собствениците и се стига до съдебни решения. Освен това, запечатването не става внезапно и на момента - дава се срок на търговеца да обжалва заповедта, както и да изнесе стоката си от обекта.

Неиздаване на касов бон или липса на касов апарат, са двете основни причини за издаване на подобни заповеди“, обясни Ваня Димитрова, шеф на дирекция „Контрол“ в НАП-Варна.

Списъците на подлежащите на запечатване търговски обекти са публикувани на страницата на НАП в интернет. Там може да се направи справка за всички, в които служителите на НАП са установили данъчни нарушения, за които се налага принудителната административна мярка „Запечатване“. Мярката може да бъде наложена за срок до 30 дни, независимо от предвидените в закона глоби или имуществени санкции.

Актуалният списък с подлежащите на запечатване търговски обекти в цялата страна съдържа 944 позиции, показа нашата справка. Най-много заповеди за запечатване - 328, са издадени от НАП-София. Териториалната дирекция в Бургас е с 215, а НАП-Варна е със 199 заповеди, като половината от тях са за обекти в морската столица. Пловдивската дирекция е разпоредила временно затваряне на 114 обекта, а дирекцията във Велико Търново – 88, показва още справката в интернет.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Домакинствата изтеглиха над 24 млрд. лева кредити

Кредитите за домакинствата стигнаха 24,069 млрд. лв. в края на януари 2020 г. На годишна база те се увеличават с 10% спрямо декември предходната година. Към 31 януари 2020 г. жилищните заеми са 10,833 млрд. лв. и нарастват на годишна база с 14,8%.

НАП няма да запечатва магазини заради липса на информация в касовите бележки

Липсата на реквизити в касовите бележки, несъхраняването на паспорт на апаратите в търговските обекти или нарушена връзка със сървърите на приходната агенция вече няма да са причина за запечатване на търговски обект, съобщи Националната агенция приходите.

ЕК: България вече не страда от икономически дисбаланс

В България вече не се наблюдават икономически дисбаланси, отчетени през миналата година. Това се посочва в зимната оценка на Европейската комисия за икономиките и реформите в държавите от ЕС, съобщи БТА.