Заповеди от НАП са издадени за запечатване на някои от най-посещаваните варненски заведения, показва списъкът на търговските обекти, публикуван на сайта на приходната агенция.

Сред тях са дискотека на ул. „Студентска”, барове и клубове на бул. „Чаталджа” и до Образцов дом, няколко бара, ресторанти и механи, сладкарница, пекарна, бърза закуска, месарница, кинкалерия, магазин за злато, аптека, дентален кабинет, фитнес зала и сервиз за автогуми. В списъка е дори емблематичната за варненци количка за пуканки пред Фестивалния комплекс.

Нарушения на разпоредбите по Закона за ДДС, които са предпоставка за прилагане на принудителната административна мярка, са открити и в механа и в бензиностанция на близките до Варна села Калиманци и Тополи.

„Работата на НАП-Варна през миналата година показва, че до ефективно затваряне на обекти се стига при около 1/3 от случаите. Причината е, че много от заповедите се обжалват от собствениците и се стига до съдебни решения. Освен това, запечатването не става внезапно и на момента - дава се срок на търговеца да обжалва заповедта, както и да изнесе стоката си от обекта.

Неиздаване на касов бон или липса на касов апарат, са двете основни причини за издаване на подобни заповеди“, обясни Ваня Димитрова, шеф на дирекция „Контрол“ в НАП-Варна.

Списъците на подлежащите на запечатване търговски обекти са публикувани на страницата на НАП в интернет. Там може да се направи справка за всички, в които служителите на НАП са установили данъчни нарушения, за които се налага принудителната административна мярка „Запечатване“. Мярката може да бъде наложена за срок до 30 дни, независимо от предвидените в закона глоби или имуществени санкции.

Актуалният списък с подлежащите на запечатване търговски обекти в цялата страна съдържа 944 позиции, показа нашата справка. Най-много заповеди за запечатване - 328, са издадени от НАП-София. Териториалната дирекция в Бургас е с 215, а НАП-Варна е със 199 заповеди, като половината от тях са за обекти в морската столица. Пловдивската дирекция е разпоредила временно затваряне на 114 обекта, а дирекцията във Велико Търново – 88, показва още справката в интернет.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Собствениците на офшорки ще декларират действителен притежател

Декларация за действителен собственик ще подадат онези фирми, чиито собственици са регистрирани чуждестранни лица и техните действителни собственици физически лица по никакъв начин не са вписани в нашия регистър. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Менда Стоянова във връзка с внесения от ГЕРБ законопроект за изменение и допълнение на Закона срещу изпирането на пари.

Четирите риска пред световната икономика до края на 2019-а

Сред най-сериозни заплахи пред световната икономика през 2019 г., които могат да засегнат и България, са нарастващите политически рискове и ръст на протекционизма. Развитието на технологиите освен положителен отпечатък може да доведат и до негативи. Риск може да доведе и нарастването на световния дълг.