НАП сгащи за незаконен 1/2 милион бащата на БГ мафията Костов (ОБЗОР)
2

НАП сгащи за незаконен 1/2 милион бащата на БГ мафията Костов (ОБЗОР)

- Командира пробвал да изсветли милионите, натрупани от бандитската приватизация

-  Имотни сделки извадиха наяве връзките му с олигарсите Прокопиев, Донев и Дончев

-  Заедно с жена си Елена купил земи за 1,1 млн. лв., за да дупчи за газ Златна Добруджа

 

 

Бащата на българската мафия и задкулисие Иван Костов изгърмя по модела на Ал Капоне, след като данъчните го сгащиха за незаконен близо половин милион. Маститата сума с неясен произход е лъснала при ревизии на данъчните, стартирали преди 2 - 3 години, а новината дойде от самия Командир, който в добре режисирано интервю в ефира на bTV се опита да си осигури медиен щит срещу бъдещи действия на разследващите у нас. При това подпомаган от водещия, който удобно го остави да си лее защитната теза, без да му зададе каквито и да било неудобни въпроси.

Незаконната сума не е случайна – тя е част от няколко имотни сделки за 1,1 млн. лева, с които Костов и жена му Елена са напазарували над 500 дка в Златна Добруджа точно преди да бъдат обявени плановете да се дупчи там за шистов газ. Скандална идея, спряна след протести и референдум на живеещите в житницата на България (виж по-долу). Самите сделки пък вадят наяве всички задкулисни обвързаности между тартора на бандитската приватизация у нас Костов и родените с негови дарове при същата тази приватизация олигарси Иво Прокопиев, Сашо Дончев и Огнян Донев, които също се оказват участници в имотните договорки. Въпреки стопирането на плановете Добруджа да бъде дупчена за шистов газ сделките, и по-специално съмнително надутата цена, на която са реализирани те, явно са станали обект на интерес от страна на данъчните, които са разровили имуществото на Командира и така са открили незаконния половин милион.

В дъното на проверката стоят две мастити суми, дадени по думите на Костов от него и жена му Елена в периода 2007 - 2008 г. на инвестиционен фонд, който след това ги дал в заем на „местно лице“. Те се появяват буквално от нищото в декларациите, подадени от Командира именно в този период пред Съдебната палата. Вероятно в опит

да започне да изсветлява богатството, натрупано от него задкулисно

Така за времето от 2007 г., от когато съществува дигиталният архив на Сметната палата, до 2013 г., когато Командира напуска политиката, имането му рязко е започнало да расте – а като произход на този финансов благодат Костов и жена му посочват свенливо „заплата и фамилни спестявания“. В началото на периода Командира и Елена са притежавали общо около 282 000 лв., като внушителната част от тази сума – 260 000 лв., представляват „заем на местно лице – инвестиционен фонд“, предоставен от Елена Костова. Като произход на средствата лаконично е посочено, че са спестявания. Откъде – не става ясно.

Още през следващата година Костов тръгва по стъпките на жена си и също става крупен кредитор, като също „дава в заем“ на местно лице чрез инвестиционен фонд 250 000 лв. Въпреки че тези пари липсват в декларацията му от предишната  година, Командира не се свени да посочи в графата „произход“, че са „фамилни спестявания“. Пак без да уточни какъв е произходът им. Или, с други думи, финансистът е успял по магически път да удвои личното си богатство в период, в който (поне по документи) е работил за народа като депутат. При това парите не са дошли от бизнес начинания, а от усърдно пестене на депутатски заплати в драгалевския му палат. Любопитна подробност е, че към 2008 г. депутатското възнаграждение вървеше около 2000 лв. и за да успее да спести четвърт милион, Костов е трябвало

в продължение на повече от десетилетие само да събира заплатата си

 без да харчи и един лев настрани.

И към днешна дата Костов не желае да говори за произхода на тези средства. В интервюто за bTV бащата на олигархията у нас се опита да замъгли общественото съзнание, като използва фрази като „данъчните твърдят, че тези пари не са наши“ и „ние доказахме, че сме ги инвестирали през годините“. Тактично обаче пропусна да спомене, че обичайно инспекторите на НАП се интересуват от къде са дошли парите, а не как са инвестирани след това. Въпрос за произхода на незаконния половин милион Костов не получи в интервюто пред bTV, нито пък беше попитан от водещия за скандалните влогове на преференциални лихви в КТБ и за финансовите

връзки между фамилията на Командира и укриващия се зад граница от БГ правосъдието банкер беглец Цветан Василев.

Тези въпроси са от изключително значение, защото ако се проследят финансовите потоци на Костови, с просто око ще се види, че те стават все по-сериозни в годините около растежа на КТБ. И ако към 2007 г. са били под 300 000 лв., при затварянето на трезора вече са се окръгрили на близо 740 000 лв. Последната цифра е записана в доклада на синдиците на КТБ, като тя е обща между влоговете на Елена и Иван Костови в банката. Не е ясно дали в нея влизат онези над 500 000 лв., които двамата декларират, че са дали като заем през 2008 г. Не е ясно и как Костов успява да увеличи сумата до над 1,1 млн. лв., които според разследване на Блиц е инвестирал в придобиването на 503,7 дка земи в добруджанските села Чернооково и Кардам. Закупува ги от „Албена“ АД – дружеството, приватизирало едноименно курорта именно когато той беше премиер, като покупко-продажбата става на два транша -  първите през декември 2016 г., вторите – през октомври 2017 г. И двете сделки са направени на съмнително висока цена за земите, чиято стойност средно удря 2200 лева на декар при доста по-ниски пазарни стойности по това време. Едно от обясненията за небивало високата цена е фактът, че покупките са направени малко преди едно от отрочетата на Иван Костов – олигархът Сашо Дончев, да обяви плановете си да прави фракинг за шистов газ именно в този район през фирмата си „Русгеоком БГ“.

Още по-любопитно е, че „Албена“ АД, в чийто портфейл има огромен обем земеделски земи, рядко продава такива имоти. Въпросът защо дружеството е решило да продава именно на Костов също не беше зададен на Командира, но отговорите му са много, като раздържавяването на едноименния курорт е само един от тях. Другият може да се крие в начина и времето, по което самото дружество се е сдобило със същите тези земи. Според справката в Имотния регистър въпросните земи са закупени от „Албена“ АД през 2006 г. и 2008 г. Този период

 съмнително съвпада с появата по същото време на т.нар. заеми

 дадени през инвестиционен фонд на акционерна фирма, в декларациите на Костов.

Още по-любопитен пък е фактът, че в цялата афера около закупуването на земите е замесен не само Сашо Дончев, но и другите две любими отрочета на Командира – Огнян Донев и Иво Прокопиев. През април 2016 г. - малко преди Командира и жена му да напазаруват имотите, свързаната с фармацевтичния бос Донев „Телекомплект Инвест” АД придобива 6,36% от „Албена Инвест Холдинг”. Продавач е „Албена” АД. Пенсионно дружество, което от години бива свързвано с интересите на Иво Прокопиев, също е сред големите акционери в „Албена” АД, разкри Блиц, като агенцията припомни, че председател на борда на съвета на директорите на “Албена” АД е Радосвет Радев – собственикът на Дарик радио, което в последните две-три години усилено следи темата с добива на газ в района на Генерал Тошево.

Именно

 използването на медиите като брутален инструмент за лобизъм и бухалка

 е една от практиките, прилагана от цялата тази групичка собственици и издатели на медии. Както сме алармирали многократно през годините, под вещото диригентство на уж покрилия се в пенсия Костов Прокопиев, Донев и Дончев използват изданията си и медиите, в които имат влияние – често пъти задкулисно, като щит, с който да прикриват престъпленията си и аферите на ортаците и менторите си. Интервюто на Костов беше едно от проявленията на именно това уродливо явление, с което олигархията у нас се опитва да принизи журналистиката в инструмент за изпълнение на лични (мокри) поръчки.

Какво призна в ефир

 В програмното интервю пред bTV, което Иван Костов се опита да ползва като щит срещу българските разследващи, наяве все пак излязоха доста важни факти. Един от най-важните е, че Командира най-после разкри истината за ролята си на ментор спрямо политическата сбирщина, наречена „Демократична България“. Макар и с половин уста, Костов призна, че стои зад проекта на олигархията.

Бащата на мафията ловко на няколко пъти се опита да се изплъзне от истината, но когато заговори за парите си, фактите сами се изплъзнаха от устата му. „Прокуратурата иска да удари човека, който стои зад „Демократична България“ и протестите срещу Иван Гешев – тоест мен“, измънка Костов. След това обаче се опита да се измъкне, като се оправда, че нямал „сили и възможности“ за подобни неща. Минути по-късно обаче Командира отново се изтърва, като заяви, че давал документи със становища на настоящия сламен лидер на ДСБ – джобния генерал Атанас Атанасов.

 

Как „спестяванията“ на Костов и

жена му скочиха 30 пъти за 7 години*

Година   име                     влог и кеш (в лв.)            посочен произход  общо за годината

 2007      Иван Костов      12 000                               спестявания           21 780

               Елена Костова   9780                                 спестявания

2008       Иван Костов       12 000                              спестявания            21 780

               Елена Костова    9780                                спестявания

2010       Иван Костов        10 000                              спестявания          88 000

               Елена Костова     78 000                             спестявания

2012       Иван Костов         14 400                             спестявания            139 400

               Елена Костова      125 000                          спестявания

2014      Иван Костов          161 679 (в КТБ)                               -               729 640          

              Елена Костова       567 961 (в КТБ)

 

По данни от декларациите му в Сметната палата и списъците на синдиците на КТБ

** Посочените пари до 2012 г. са без двете суми от общо 510 000 лева, дадени от тях в заем

Семейството му със златни имоти в Златните

 Богатството на Командира винаги е било престъпна енигма. Причината е, че след като беше изгонен от обществото от управлението на държавата със звучен шамар, Иван Костов реално изпадна от борда на властта и в крайна сметка през 2013 г. обяви, че се пенсионира. В същото време поредица от разследвания, в това число и от изданията на „Телеграф медиа“, разкриха, че докато във времената, в които се е представял за уж „скромно живеещ пенсионер“, той и семейството му са се сдобили със златни имоти, закупени с неясно какви средства в курорта Златни пясъци, приватизиран именно по негово време от любимия му ресторантьор Славчо Христов. Дъщеря му е получавала по 30 000 лева на месец по линията на консултантски договори от КТБ – банката, връчена в ръцете на Цветан Василев именно от Костов, а самият Командир и съпругата му Елена са имали на влог в трезора, при това със статута на ВИП депозанти, над 700 бона. Факт, който лъсна наяве при фалита на КТБ, когато бащата на престъпната приватизация у нас най-нагло се опита да изкара, че жена му получавала пенсията си в трезора и разбрала, че картата й била блокирана, докато купувала „хляб и мляко“.

 Бандитската приватизация в цифри 

-  „Кремиковци“ беше продаден за 1 долар.

-  Авиокомпания „Балкан“ с 18 самолета беше харизана на Гад Зееви за 150 хиляди лева.

-  „Нефтохим“ беше продаден за 101 милиона долара, при положение че е струвал над 2 милиарда долара, а в допълнение Костов лично отписва на 21 октомври 1999 г. негови задължения към държавата за 172 милиона долара.

-  Изба „Дамяница“ и „Каолин“ потънаха в кръга „Капитал“ на Иво Прокопиев за жълти стотинки срещу компенсаторни записи.

-  КТБ по времето на Костов беше продадена на Цветан Василев, а сега дупката от нея е 5 милиарда лева, платени от всички граждани. Костов също държеше парите си там, а дъщеря му всеки месец получаваше по 30 000 лева от Василев за „консултации“.

-  Списъкът на „приватизираните“ от Костов предприятия е много, много дълъг, цели 3000 завода, държавни фирми и дружества. Така си заминаха „Арсенал“ – Казанлък, „Хлебна мая“ – Русе, ОЦК – Кърджали, „Хемус еър“ – София, „Електроимпекс“, „Гранитоид“. Повечето по схемата „РМД“, тоест на „наши хора“.

-  По експертни оценки стойността на приватизираните активи (разбирай откраднатите) по времето на Костов е 30 милиарда лева, от които в хазната са постъпили малко над 2 милиарда.

 Филчев: Той е ликвидаторът на България

 

Видях един крадец, заловен на местопрестъплението, който гъгнеше, мазнеше се на властта, оправдаваше се пред финансовите органи и прокуратурата, че не бил крал, ами само спестявал и си управлявал добре милионите. Така бившият главен прокурор Никола Филчев коментира интервюто на Иван Костов пред Би Ти Ви. „Доколкото разбрах, Костов си е купил земя в Добруджа за няколко милиона, защото там можело да има газ. Дотук е разбираемо – да има един ден за децата. Но лошата неевропейска прокуратура и данъчната служба (която той е създал) си позволяват да го питат, моля ви се, „откъде има тези пари“. Ставало дума за дребни пари – някакви петстотин хиляди лева. Как не получи срив от това, че разсипа живота на милиони хора със своята алчност, Костов не ни обясни“, каза още Филчев. Според него с това интервю Костов бяга пред вятъра.

„Ако прокуратурата му повдигнела обвинение, това щяло да е политическа провокация срещу неговата партийка преди изборите, посегателство срещу демокрацията и евроатлантическите ценности. Нищо ново не е измислил. Това го практикува вече четвърт век. Хващат го да краде, а той скача като ужилен и крещи: „Не е по европейски. Да се реформира прокуратурата. Да се измени конституцията. Най-малкото – да се махне лошият главен прокурор.“

Недоволството на Костов от всички главни прокурори, с изключение на Борис Велчев, Филчев коментира така: „Злословеше и продължава да злослови срещу всички главни прокурори, които не му прислужват, а му търсят отговорност за кражбите. Така скача срещу Татарчев, срещу Филчев, срещу Цацаров, а сега и срещу Гешев. Само от Борето Велчев е доволен, защото първото нещо, което Велчев направи, като стана главен прокурор, е да отиде на крака при протежето на Костов - разградския мишок милиардера Прокопов, и да му се поклони. Костов да хвали прокурор, това е най-лошата атестация за прокурора.“ „Виновен съм много пред българите, че не го тикнах в затвора, където му е мястото“, казва още Филчев.

Въпреки категоричния отпор на местните: Сашо Дончев още иска

да копае за газ в БГ житницата

Газовия барон Сашо Дончев не се е отказал от намеренията си да смуче синьо гориво в Добруджа, загробвайки житницата на България. Олигархът, който натрупа милиарди на гърба на данъкоплатците, инсталиран на газовия кран лично от ментора си Иван Костов, води дело във Варненския административен съд срещу забраната да добива шистов газ в Генерал Тошево.

Оказа се, че самият Костов има мераци към добива на шистов газ заедно с Дончев. Неслучайно бившият син премиер и съпругата му Елена Костова са се сдобили с имоти в Добруджа – точно там, където скандалният енергиен магнат иска да копае за шистов газ.

Чрез специално създадената за целта фирма „Русгеоком БГ“ Дончев пусна искане за 41 сондажа на дълбочина от 2000 до 5600 метра за добив на газ в Добруджанския въглищен басейн. Самото дружество, чието име навява асоциации с руски инвестиции, пък е собственост на Газовия барон и синовете му. Проверка в Търговския регистър показва, че „Русгеоком БГ” е регистрирана на същия адрес като „Овергаз“ – ул. „Филип Кутев” №5 в „Лозенец“, а единият син на Сашо Дончев е в съвета на директорите. След серия от протести през 2017 г. се оказа, че разработването на находищата в Добруджа е в пълен разрез със Закона за подземните богатства и утвърдената петролна практика в България. Имаше и основателни съмнения, че проучванията са направени и чрез хидравлично разбиване при проучването и (или) добива на газ и нефт, наречен още фракинг, който е строго забранен в България от 2012 г. В крайна сметка в началото на 2018 г. от РИОСВ – Варна, издадоха забрана за проучванията, с което отрязаха мераците на Газовия барон за добив на газ в житницата на България. Основният мотив на експертния съвет е свързан с опасността от замърсяване на водоносните хоризонти, тъй като в района има три сондажа на ВиК - Добрич, които се използват за питейни нужди. Опасенията на експертите са, че по време на добив на газ при една евентуална авария, ако водата се замърси, не е ясно как тя ще бъде почистена.

Олигархът обаче не се е отказал от намеренията си и в момента във Варненския административен съд тече дело, което Дончев чрез фирмата си „Русгеоком“ е завел срещу решението на РИОСВ – Варна, да не допусне добив на газ в община Генерал Тошево. За 8 октомври 2019 г. от 11,30 ч. е насрочено заседание по делото, когато ще бъдат представени заключенията на петорна експертиза, в която участват химик, геолог и еколози. На заседание от 14 май е изслушано вещо лице химик, който потвърждава, че при пробиването на земните пластове от сондите ще се извлече радиоактивна вода, която няма как да бъде пречиствана от пречиствателната станция. По делото се оказа, че липсват данни от инвеститора каква точно технология ще се използва за добива на газ и дали не се касае за т.нар. забранен у нас фракинг. Вещо лице еколог пък подчертава, че в искането на „Русгеоком“ за добив на газ оценката за въздействие на околната среда се базира на документи от РИОСВ от 2015 г., а има по-нови от 2017 г. и това променя обстановката, с което инвеститорът е трябвало да се съобрази. При тези обстоятелства екологичната оценка не може да е точна, посочва експертът. От РИОСВ са подчертали, че фирмата не е поискала по-актуалните данни от тях.

През 2017 година жителите на Добруджа организираха редица масови протести срещу инвестиционните намерения за добив на природен газ в Тошевско, завършили със свикването на местен референдум, при който 97% от имащите право на глас се обявиха против използването на земята за добив на подземни природни богатства.

 

 

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.