НАП ще признава тестовете за COVID-19 за разход на фирмите

НАП ще признава тестовете за COVID-19 за разход на фирмите

Националната агенция по приходите (НАП) ще признава тестовете за COVID-19 за разходи на фирмите. Това става ясно от указание на агенцията по приходите. 

Според чл. 11 от ЗКПО разходите, определени като задължителни с нормативен акт, се признават за данъчни цели и не се облагат с данък върху разходите, освен когато в този закон е предвидено друго, разясняват от НАП. От данъчната администрация припомнят, че Кодексът на труда вменява на работодателя задължение да осигури здравословни и безопасни условия на труд, така че опасността за здравето и живота на работника или служителя да бъдат отстранени, ограничени или намалени. Същевременно отговорността на работодателя за осигуряване на безопасност и здраве при работа е регламентирана и с разпоредбите на Закона за здравословни и безопасни условия на труд.

Законът за здравето пък регламентира, че при опасност от или при епидемично разпространение на заразни болести държавните и общински органи, физическите и юридическите лица оказват пълно съдействие на органите на държавния здравен контрол. В този контекст от НАП заявяват, че работодателите са задължени да извършват разходи, чрез които да се осигури надеждна диагностика на персонала, така че да се предотврати разпространяване на заразата. В този смисъл извършените от работодателите разходи за PCR или други тестове (например антиген тестове), чрез които се постигат целите на посочените разпоредбиq се признават за данъчни цели.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.