НАП погна фирми заради съмнително големи суми в касите

НАП погна фирми заради съмнително големи суми в касите

Националната агенция по приходите погна фирми заради нелогично високи касови наличности. През последните дни от НАП са изпратили електронни писма до 3700 търговци.

Според софтуерните системи на приходната агенция и годишните отчети на дружествата, те държат на каса близо 670 млн. лв. С писмата НАП насърчава търговците да прегледат счетоводните си записи и да направят доброволни корекции, в случай че не всички суми са действително налични.

„Материалните запаси и касовите наличности имат много по-реалистичен размер в резултат от партньорския подход, който НАП прилага. Тези 3700 компании имат възможност за доброволна корекция, преди да се възлага контролно производство. Вярваме, че насърчаването на доброволното спазване на данъчния закон е подход от взаимен интерес, който значително подобрява фискалната дисциплина“, обясни зам.-директорът на НАП Пламен Димитров.

Агенцията е изпратила и отделно напомняне за значителен размер на материалните запаси спрямо приходите от продажби към група юридически лица. Те също имат възможност доброволно да коригират данъчните си вноски.

В резултат на целенасочена кампания на НАП в последните 2 години сумата, отчетена като налична в касите на дружествата, намаля с 5 млрд. лв., като още в първите месеци беше регистриран ръст на данъка върху дивидентите с над 130 млн. лв.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.