НАП погна баровци за покупки с милиони в кеш

НАП погна баровци за покупки с милиони в кеш

Над 480 търговци в нарушение на закона

Данъчните погнаха баровците заради покупки за милиони в кеш. Само за два месеца, юни-август, са издадени 2 620 фискални и системни бона за продажби с начин на плащане „в брой“ за стойност равна или по-голяма от 10 000 лв., без да е издадено сторно. Близо 600 плащания са за суми за 10-20 000 лв., а 15 са в диапазон 1 млн. лв. до 7 млрд. лв., става ясно от проверки на Националната агенция по приходите (НАП).

И ако за милиардите е издадено сторно, както поясниха от НАП за „Монитор“, то при останалите суми има опит за покупка за милиони в кеш. Нарушенията са извършени от над 480 данъчно задължени лица, опериращи в близо 70 вида търговски обекти. Това включва

хранителни магазини, ресторанти, хотели,

закусвални, специализирани магазини за алкохол, цигари и безалкохолни напитки. Любопитно е да се отбележи, че неспазването на закона е установени и при продажба на автомобили и мотоциклети, предоставяне на медицински услуги и др. Всъщност сегашното законодателство изисква плащанията в размер на или над 10 000 лв. да стават само чрез превод или внасяне по платежна сметка. В Закона за ограничаване на плащанията в брой (ЗОПБ) са предвидени значителни санкции за тези, които не спазват правилата. На физически лица се налага глоба в размер 25 на сто от общата сума на направеното плащане.

Фирмите пък ще трябва да платят половината

от размера на покупката, ако издадат фискален бон с начин на плащане „в брой“. Прагът от над 10 000 лв. не важи единствено за тези търговци, вписани в регистъра на обменните бюра и които извъшрват сделки с чуждестранна валута в наличност.

От НАП напомнят, че информация за издадени бележки се получават на всеки 5 минути във ведомството. Това става чрез регистрираните в сайта им фискални устройства и интегрирани автоматизирани системи за управление на търговската дейност (ИАСУТД).

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.