НАП погна 13 704 фирми заради много кеш в касите (ОБЗОР)

Кътат по над 100 бона в брой

НАП погна 13 704 фирми заради много кеш в касите (ОБЗОР)

Данъчните вече проверяват на място над 2100 дружества

Данъчните погнаха фирмите с твърде много кеш. Инспекторите от Националната агенция за приходите (НАП) ще проверяват 13 704 дружества заради нелогично високи касови наличности. В годишните си финансови отчети за 2019 г. те са посочили, че държат в брой над 100 000 лв., съобщи приходната агенция.

На място вече се извършват инспекции в над 2100 фирми. При проверка

служителите на НАП ще преброяват, описват и сравняват сумите

с посочените в счетоводните отчети. За предстоящите проверки предупреди и самият служебен министър на финансите Асен Василев. В свое изказване от миналата седмица той посочи, че тепърва ще се правят анализи на тези касови наличности. „По предварителна информация има огромни касови наличности - това са пари, които фирмата не държи в банка, а твърди, че държи в сейф. Вероятно това са парите за корупционен и тъмен бизнес. Ако тези пари ги няма в касата, първият въпрос към тези фирми е къде са", поясни Василев.

За да стимулира доброволните корекции в изпратените документи, от НАП ще изпращат електронни съобщения и ще се обаждат на търговците. Това се отнася за близо 12 000 търговци, които ще получат или имейл, или обаждане от Информационния център на НАП. „По този начин приходната агенция насърчава фирмите доброволно да прегледат отново счетоводните си запаси и да направят корекции в годишните си финансови отчети, в случай че не всички суми са действително налични в касите им", поясняват от НАП.

Така НАП ще се свърже с над 5100 дружества по телефона, а други 6478 ще получат персонални електронни писма с напомняне

да прегледат пак годишните си финансови отчети

и наличните в касите им средства. При несъответствия дружествата ще имат възможност да коригират данните и да подадат счетоводните си отчети отново, става ясно още от съобщението на данъчните.

Любопитно е да се отбележи, че някои от набелязаните фирми вече са подали годишните си финансови отчети, въпреки че срокът за това изтича в края на този месец. „Посочените в тях касови наличности продължават да бъдат нелогично високи", категорични са от НАП.

Извършването на проверки на тези фирми е част от новата политика на една от големите приходни агенции у нас. „Вместо да гоним фризьорски салони и хлебопекарни, направихме списъци на най-големите фирми, получили обществени поръчки, такива, получили най-голям държавен ресурс извън поръчките, на фирми с най-големи касови наличности“, посочи финансист №1 по-рано тази седмица, коментирайки преориентирането на работата на НАП.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.