Близо 24 млрд. лв. са постъпленията в Националната агенция за приходите за 2019 г. Сумата е с рекордните 2,8 млрд. лв. повече спрямо постъпленията през 2018 г. и с около 628 млн. лв. над планираното за годината, съобщиха от агенцията.

Според данните в приходната агенция за изминалата година общите постъпления от данъци и осигурителни вноски са 23,9 млрд. лв. .

Данъчните приходи възлизат на 13,3 млрд. лв., като от данъка върху доходите на физическите лица в хазната са влезли над 3,6 млрд. лв.; постъпленията от корпоративни данъци са 2,8 млрд. лв., а нетните приходи от ДДС възлизат на 6,8 млрд. лв.

Осигурителните вноски, постъпили в бюджета са общо 10,3 млрд. лв. в това число 6,2 млрд. лв. вноски за държавното обществено осигуряване, 2,6 млрд. лв. здравно-осигурителни вноски и 1,5 млрд. лв. за допълнително задължително пенсионно осигуряване.

По повод финансовия отчет на НАП изпълнителният директор на ведомството Галя Димитрова е отбелязала, че ръста на приходите на НАП значително изпреварва ръста на брутния вътрешен продукт (БВП) на България.

"Увеличават се както доброволно внесените суми, така и тези, акумулирани в производство по събиране. Ще запазим фокуса си към подобряване на общественото доверие и справедлива среда за правене на бизнес “ каза по повод приходите на НАП изпълнителният директор на агенцията Галя Димитрова.

По темата: приходи НАП
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Ваканция за изрядните платци по кредити (ОБНОВЕНА)

Очакваният мораториум върху плащанията по банкови кредити заради причинената от пандемията икономическа криза вече е възможен. Европейският банков орган (ЕБО) даде зелена светлина за банкова ваканция върху плащанията по кредитите в България. Сега правилата трябва да бъдат подготвени от Асоциацията на банките в България (АББ) и ще бъдат представени на Българска народна банка (БНБ), след като ЕБО прие указания за мораториумите.

Търговците на горива декларират онлайн покупната си цена

Търговците на горива вече могат да подават по електронен път данни за покупната цена на горивата, които са продали през месеца. Това ще става с нова електронна услуга на Националната агенция по приходите (НАП), съобщиха от ведомството.

БНБ излезе с пакет от мерки срещу кризата от COVID-19

Българската народна банка предприе пакет от мерки за ограничаване на негативните ефекти от предстоящата криза заради световната пандемия COVID-19, съобщи на сайта на БНБ управителят й Димитър Радев.