Ново отлагане на сроковете по Наредба Н-18 няма да има, стана ясно след среща на Националната агенция по приходите (НАП) и производители, внедрители и ползватели на софтуер за продажби, провела се днес.

Заместник изпълнителният директор на приходната агенция Пламен Димитров подчерта, че в оставащото време до края на януари 2020 г., респективно до края на март, търговците трябва да направят всичко необходимо, за да се декларират пред НАП, а разработчиците трябва да подготвят и внедрят СУПТО в бизнеса, съобразно новите правила и изисквания за касовите апарати.

По време на срещата за пореден път се уточни, че

местните производители на СУПТО може да го инсталират без чужди платформи

като Microsoft, SAP и Oracle да се превръщат в софтуер за управление на продажбите. В списъка на НАП за такъв софтуер вече са налице възможности, базирани на чуждестранни софтуерни решения.

По време на общественото обсъждане ще бъдат коментирани и предложени за промяна текстове от наредбата с цел по-лесното й разбиране и прилагане. Освен това, от агенцията ще

изготвят подробно указание за това как да се приложи нормативният акт.

Очаква се в следващите седмици да продължат срещите с различни професионални и браншови организации, както и с разработчиците на софтуер за продажби.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Две седмици преди Коледа хванаха опасни светещи гирлянди

Опасни светещи гирлянди с неизвестен производител и търговец, пуснал ги на пазара хванаха инспекторите от ДАМТН за първите 10 дни на провежданата от Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) кампания „Безопасна Коледа 2019“.

Досега са проверени 587 продукта в над 300 търговски обекта. Сред тях са 232 различни вида електрически светлинни гирлянди.

A1 предлага електронната винетка в своята търговска мрежа

А1 е единственият телеком в България, който предлага електронни винетки за леки и тежкотоварни автомобили. е-Винетка е достъпна в търговската мрежа на компанията, като всеки, който желае да я закупи, ще може да направи това в А1 магазините, на a1.bg, а също и през приложението Моят А1.

Промишлеността с лек ръст през октомври

По предварителни данни през октомври сезонно изгладеният индекс на промишленото производство нараства с 1.1% в сравнение със септември 2019 г., сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).