НАП: Новите правила за фискалните устройства свиват загубите за държавата

НАП: Новите правила за фискалните устройства свиват загубите за държавата

Промените в Наредбата за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства са необходими, защото всяка година има над милиард преки загуби за фиска от злоупотреби, от укриване на оборота с най-различни трикове - избягване на облагане, използване на фискални принтери, които могат избирателно да принтират касови бележки, или да разпечатват бележки, приличащи на касови. Това обясни по БНР говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Като най-рискови браншове той посочи ресторантьорският, нощните заведения и търговията с дрехи и обувки, като поясни, че именно там най-често са концентрирани подобни злоупотреби.

"Загубата за бюджета не е пряко и единствено загуба за НАП, а загуба за цялото общество и по тази причина беше предложена тази промяна", коментира Бъчваров.

Той увери, че общественото обсъждане е извело редица въпроси и те ще бъдат прецизирани през следващите седмици.

“Новите текстове въвеждат отчитане почти в реално време на всяка касова бележка, докато в момента това се случва веднъж месечно, което значително влошава качеството на контрола", напомни Росен Бъчваров и обясни, че се въвежда и възможността чрез QR код всеки един клиент да удостовери, че неговата касова бележка е действителна, което му дава възможност да упражнява гражданските си права по-добре.

От Българската стопанска камара обаче възразяват срещу текстове в наредбата, които според бизнес организацията се нуждаят от прецизиране.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.