НАП: Близо 3700 търговци са с нелогично високи касови наличности

НАП: Близо 3700 търговци са с нелогично високи касови наличности

Близо 3700 търговци имат нелогично високи касови наличност. Според софтуерните системи на приходната агенция и годишните отчети на дружествата, те държат на каса близо 670 млн. лв. Затова и от Националната агенция по приходите (НАП) изпратиха електронни писма към търговците да да прегледат счетоводните си записи и да направят доброволни корекции, в случай че не всички суми са действително налични.

Отделно напомняне за значителен размер на материалните запаси спрямо приходите от продажби са получили група юридически лица, които също имат възможност доброволно да коригират данъчните си вноски.

За последните 2 години сумата, отчетена като налична в касите на дружествата, намаля с 5 млрд. лв., като още в първите месеци беше регистриран ръст на данъка върху дивидентите с над 130 млн. лв. 

„Материалните запаси и касовите наличности имат много по-реалистичен размер в резултат от партньорския подход, който НАП прилага. Тези 3 700 компании имат възможност за доброволна корекция, преди да се възлага контролно производство.  Вярваме, че насърчаването на доброволното спазване на данъчния закон е подход от взаимен интерес, който значително подобрява фискалната дисциплина“, каза заместник изпълнителният директор на ведомството Пламен Димитров.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.