0

С ветовната №2 в женския тенис Наоми Осака запали олимпийския огън за начало на летните игри в Токио.

Световната №2 в женския тенис Наоми Осака запали олимпийския огън за начало на летните игри в Токио.

Тя бе кулминацията на щафетата с огъня, която премина през няколко поста на стадиона. Факелът под формата на сакура (японска вишна) и с елементи от злато бе носен от ветерани в бейзбола, медици, параолимпийка със 7 участия и медали от летни и зимни игри и 6 деца от най-силно пострадалите префектури при

земетресението от 2011 г.

Именно те предадоха факела на Наоми, която се изкачи по осветени стълби, за да запали жертвеника под формата на диамантено цвете. А огънят пламна по-силно от всякога сякаш, за да вдъхне надежда в тази необичайна COVID олимпиада.

За първи път в историята за поддържане на олимпийския огън бе използван водород с цел опазване на околната среда.

След това 1500 салюта ознаменуваха началото на олимпиадата след красива, 4-часова церемония на националния стадион в Токио.

Императорът на Япония Нарухито откри официално олимпиадата, повтаряйки ролята на дядо си, който откри предишните игри в Токио през 1964 г. Нарухито е присъствал на церемонията тогава, въпреки че е бил едва 4-годишен. "Обявявам 32-рите летни олимпийски игри за открити", каза императорът.

Церемонията се проведе без публика, а на олимпийския стадион с капацитет 68 хиляди места имаше едва около 900 официални лица и 3500 журналисти.

Първата дама на САЩ Джил Байдън и президентът на Франция Еманюел Макрон бяха сред официалните лица.

Днес е момент на надежда

Много е различно от това, което си представяхме, но нека се наслаждаваме, защото най-накрая след всички трудности сме отново заедно. Спортът отправя послание за солидарност, за мир и устойчивост. Това ни дава и надежда за бъдещето", каза президентът на МОК Томас Бах в речта си.

На олимпиадата в Токио участие ще вземат около 11 хиляди спортисти от 206 делегации и 205 страни. 339 комплекта медали ще бъдат раздадени в Токио в 50 дисциплини и в 33 вида спорт. България ще бъде представена от 42 състезатели. Малка част от тях дефилираха в официалните си облекла в парада на нациите, а знамето гордо развяха най-опитната Мария Гроздева, която започва участие в неделя, и най-младият – плувецът Йосиф Миладинов.

Церемонията можете да гледате отново ТУК.

Снимки на българската делегация вижте ТУК.